Rekordní pokuta kvůli hypotékám: JPMorgan hrozí až 115 miliard

New York - Americké úřady po bance JPMorgan Chase & Co chtějí, aby zaplatila více než šest miliard dolarů (přes 115 miliard korun) za urovnání obvinění z prodeje nekvalitních hypotečních cenných papírů. Informaci přinesl list Financial Times, který se odvolává na zdroje obeznámené s jednáním. Ovšem banka se zaplacením tak vysoké částky nesouhlasí.

Už před dvěma lety obvinil americký regulátor JPMorgan a 17 dalších předních finančních ústavů z toho, že prodávaly hypoteční cenné papíry nepřijatelně nízké kvality. Celkově se v této souvislosti mluví o 33 miliardách dolarů (635,7 miliardy korun). JPMorgan prý výrazně nadhodnocovaly schopnost dlužníků splatit hypoteční úvěry, na kterých byly tyto cenné papíry založeny. A když přišla hypoteční krize, hodnota těchto cenných papírů se prudce snížila.

V případu figurovala také švýcarská banka UBS, která se nakonec s americkými úřady dohodla na urovnání žaloby za 885 milionů dolarů. JPMorgan však podle úřadů prodala pětkrát vyšší objem nekvalitních cenných papírů než UBS. Švýcarská banka však na rozdíl od JPMorgan nečelila obvinění z podvodu, které podle úřadů podtrhuje závažnost žaloby a podporuje požadavek na zaplacení vysoké pokuty.

Jeden skandál za druhým

Na JPMorgan se v poslední době snáší velké množství kritiky. Loni utrpěla obchodní ztrátu 6,2 miliardy dolarů, kterou údajně způsobil obchodník Bruno Iksil přezdívaný „londýnská velryba“. Americký Senát letos banku kvůli této ztrátě podrobil ostré kritice. Banka podle zprávy senátní komise ignorovala rizika a snažila se ztrátu zatajit.

Záchrana americké ekonomiky
Zdroj: ČTK/DPA/Berliner Verlag/Archiv

Navíc v úterý v Madridu zadrželi bývalého pracovníka JPMorgan Javiera Martina-Artaja, který ve Spojených státech čelí obvinění ze snahy zatajit rozsah loňské obchodní ztráty podniku ve výši 6,2 miliardy dolarů (zhruba 120 miliard korun).

A v průběhu minulého měsíce pak uzavřela největší banka ve Spojených státech podle množství aktiv dohodu, že zaplatí 410 milionů dolarů, aby urovnala obvinění z manipulace s cenou elektřiny. 

Vydáno pod