Společnost Merrill Lynch se údajně dohodla o urovnání rasové diskriminace

Washington - Makléřská společnost Merrill Lynch souhlasila, že zaplatí 160 milionů dolarů (tři miliardy korun) na urovnání sporu kvůli údajné rasové diskriminaci. Uvedla to právnička obhajoby, podle které se na tom společnost dohodla s právníky černošských finančních poradců. Nárok na urovnání by prý mohlo mít více než 1200 současných i bývalých zaměstnanců makléřské společnosti.

Pokud dohodu schválí federální soud, půjde podle obhájců citovaných agenturou AP o jednu z nejvyšších částek ve sporech kvůli údajné rasové diskriminaci.

Merrill Lynch, kterou vlastní Bank of America Corporation, je s více než 15 000 finančními poradci jednou z největších makléřských společností na světě. Společnost se v dnešním prohlášení k urovnání odmítla vyjádřit. Podle právničky Suzanne Bishové, která zastupuje žalující stranu, bude soud s předběžnými podmínkami urovnání seznámen na slyšení 3. září.

V čele stěžovatelů stojí černošský makléř George McReynolds, který pro společnost pracuje 30 let. Společnost podle něj segregovala svou pracovní sílu. Některá opatření prý vedla k tomu, že černošští zaměstnanci ve výsledku vydělávali méně než běloši zaměstnaní ve firmě.

V době, kdy McReynolds žalobu na Merrill Lynch podal, byly podle agentury Reuters dvě procenta makléřů v Merrill Lynch černé pleti, a to i přes 30 let starou úmluvu s americkou komisí pro rovné příležitosti v zaměstnání, která po brokerské firmě požadovala zvýšit podíl černošských makléřů na 6,5 procenta.

Dohodu o urovnání musí schválit soudce federálního soudu v Chicagu Robert Gettleman. Proces by mohl trvat měsíce.