Vinařský region Collio poznáte nejlépe ze žlutého sedla Vespy

Cormons - Hoteliéři a majitelé restaurací ve vinařské oblasti na severu Itálie nabízejí půjčení menší motorky k ubytování zdarma. Provozováním sítě půjčoven s kultovními skútry Vespa chtějí do regionu přilákat více turistů.

„Ochutnáváme vína od různých vinařů tady z regionu. Jsou to skvělí lidé, vítají vás s otevřenou náručí a jsou pohostinní. Vypráví o svých nápadech, ale i problémech. Jsou plní energie. Jsme tady z toho nadšení,“ popisuje atmosféru svojí dovolené milánský turista Fabio Di Vittorio, který letos zavítal do vinařské oblasti Collio blízko města Udine. Krajinu, jednotlivé vinice, ale i život zdejších lidí lze poznávat ze sedla žlutého skútru Vespa. 

Na dohled Slovinska

Ještě donedávna přitom do tohoto regionu turisté skoro nejezdili. Vinaři se proto snažili kromě vína nabídnout i něco navíc. Hostům, kteří na vinicích přenocují, teď půjčují sytě žlutá vozítka zdarma. V síti půjčoven, kterou provozují, je jich k dispozici přes šedesát. 

Vespou za vínem (zdroj: ČT24)

Josko Sirk, majitel hotelu a restaurace La Subida

„Skútry Vespa vám umožní lépe poznat celý region a splynout s přírodou. Je to mnohem lepší, než když jste v uzavřeném autě. Všechno máte přímo pod nohama, máte bližší kontakt s lidmi, zkrátka víc toho vidíte.“ 

Přestože italské zákony povolují řidičům mít v krvi půl promile alkoholu, vinaři doporučují mít se na pozoru. Vína z oblasti Collio jsou totiž poměrně silná. Obsahují kolem 13 až 14 procent alkoholu. U koho by silniční kontrola odhalila více než promile a půl, může dostat pokutu až ve výši 6 000 eur (154 tisíc korun). Ve výjimečných případech pak hrozí i pobyt ve vězení.