Školní nákupy vrcholí. Hitem je gumovací pero

Praha - V papírnictvích a supermarketech bude v posledních dnech před začátkem nového školního roku plno. Většina rodičů totiž nechala nákupy školních potřeb tradičně na poslední chvíli a vyrazí na ně až o víkendu. Někteří čekali i kvůli slevám, což se jim vyplatilo. Obchodníci šli s cenami až o 40 procent dolů.

Obchody zaplní o víkendu a na začátku dalšího týdne rodiče školáků. „Vůbec nejvíc školních potřeb prodáme první školní den. To je den, kdy děti konečně mají seznamy ze školy, co budou potřebovat, a jdou to s rodiči rychle koupit,“ podotkl mluvčí obchodního řetězce Jiří Mareček.

Ondřej Hloupý, projektový manažer serveru AkčníCeny.cz:

„Slevy začínají už začátkem srpna a pokračují až do poloviny září. Platnost letáků se zároveň prodlužuje. Češi čím dál víc slyší na slevy, proto se pořád zvyšují. Hodně teď letí i smartphony.“

Jeden z hitů nadcházejícího školního roku rodiče pořídí zhruba za 60 korun - gumovací pero. „Lidé to často nazývají kouzelné pero. Má inkoust na vodní bázi a na vymazání textu nepotřebujete žádný zmizík,“ popsal pero obchodní ředitel papírnictví Jiří Kajzner.

  • Nejdražší nákup čeká rodiče prvňáků. Ti utratí průměrně okolo 4,5 tisíce korun. Další rok odpadá nákup aktovky, výtvarných pomůcek nebo třeba věcí na tělocvik. Přibudou ovšem výdaje za výlety nebo školy v přírodě. Každé deváté dítě navíc navštěvuje kroužky, které mohou stát i tři tisíce korun za půl roku.

V obchodech zůstávají i stálice předešlých generací - třeba čínská pera, klasické zmizíky nebo jarmilky. Daleko populárnější jsou ale pestrobarevné potisky. U starších dětí se pak návrat do lavic většinou neobejde ani bez nového oblečení.

Ne všechny pomůcky ale školáci seženou v obyčejných obchodech nebo v supermarketu. Třeba pro bílý laboratorní plášť musí do specializované prodejny. „Cena se pohybuje od 250 do 400 korun i s daní,“ konstatovala Jitka Kolářová z prodejny pracovních a bezpečnostních oděvů. Speciální oblečení a obuv někdy potřebují i budoucí zdravotní sestry.

Na poslední chvíli se připravují i školy a učitelé. Školáci ale ještě nemusejí propadat panice - do prvního zvonění školního roku zbývá ještě zhruba 60,5 hodiny.

Peníze
Zdroj: René Volfík/ČTK