Toman očekává zisk zemědělců 14 miliard, zelenou naftu ale nezachrání

Praha - České zemědělství by mělo být letos v zisku kolem 14 miliard Kč. V pořadu Otázky Václava Moravce to uvedl ministr zemědělství v demisi Miroslav Toman. Loni skončilo zemědělství v zisku 16 miliard Kč, Toman očekává podobný či mírně horší výsledek. V ČT rovněž sdělil, že Rusnokova vláda se pomocí zákonného opatření nebude pokoušet zachránit tzv. zelenou naftu.

„Úroda obilovin byla proti loňsku velmi dobrá, u řepky rekordní. U brambor to bude horší, protože tam měly vliv povodně a horší počasí při jarních pracích,“ uvedl Toman v Otázkách Václava Moravce. Finální účty ovšem nechce člen vlády předjímat. „Počkáme si na výsledky z okolních zemí. Ceny v ČR neurčuje pouze český trh, ale i trh v zahraničí,“ poznamenal.

V roce 2011 vykázalo tuzemské zemědělství zisk 17 miliard korun, loni to bylo o miliardu méně. Pokud by si letos farmáři připsali výsledek kolem 14 miliard, jednalo by se i podle prezidenta Agrární komory Jaroslava Veleby o dobrý rok. „Pokud bychom docílili takového výsledku, byli bychom spokojeni,“ poznamenal v ČT. Přesto nechce Veleba dopředu jásat. „Ceny obilovin i řepky oproti loňskému roku klesly výrazně,“ zdůraznil.

Jiří Rusnok, Miroslav Toman a Jaroslav Veleba
Zdroj: David Veis/ČTK

Podle Tomana sice čeští zemědělci oproti farmářům v Německu či Rakousku zaostávají v realizovaných cenách na trhu, ve strojovém vybavení či v kvalifikované pracovní síle, v celkovém srovnání prý ale zásadně pozadu nejsou. Hlavním problémem je prý špatná struktura zemědělství. „Nemělo by být zaměřeno pouze na pěstování obilovin a kukuřice, ale i na živočišnou výrobu a technické plodiny, jako jsou ovoce a sady,“ tvrdí ministr v demisi. „Jen tak můžeme zlepšit postavení našich zemědělců v rámci Evropy,“ dodal.

Ilustrační foto
Zdroj: Frank May/ČTK/Picture Alliance

Zákonné opatření pro zelenou naftu nebude

Čeští farmáři si v poslední době velmi hlasitě stěžují, že v boji s evropskou konkurencí jim výrazně může uškodit plánované zrušení tzv. zelené nafty. „Jestliže to má konkurenční farmář v Německu, Polsku či na Slovensku a náš to mít nebude, tak to je velká konkurenční nevýhoda,“ tvrdí šéf Agrární komory Veleba s tím, že pokud by se tento způsob podpory zemědělců zrušil v rámci celé EU, problém by zmizel.

Původně vratka ze spotřební daně z nafty pro zemědělce činila 60 procent, o rok později byla snížena na 40 procent, nyní už schválené daňové zákony od ledna počítají s jejím úplným zrušením. Miroslav Toman však neplánuje, že by Rusnokova vláda ještě za svého působení zrušení zelené nafty zvrátila. 

„Nemyslím si, že to bude v rámci zákonných opatření, nicméně tato vláda může připravit pro nový parlament některá opatření tak, abychom se pokusili zelenou naftu zachránit,“ uvedl ministr v demisi. Ministerstvo proto předloží do měsíce analýzu dopadů jejího zrušení. Zachování 40procentní vratky spotřební daně by Toman považoval za úspěch.

Ministerstvo zemědělství chce podle Tomana ze svých zdrojů najít dotaci 535 milionů Kč na chov prasat a drůbeže. Má jít o výdaj peněz, které se ušetří jinde. „Je to velkých úspěch, signál, který bude mít vliv na chovatele, aby přestali regulovat stavy prasat,“ reagoval Veleba.