Příští schodek bude mít 110 miliard. O pět více než ten Kalouskův

Praha - Česko může v příštím roce hospodařit se schodkem až 110 miliard korun. S takovým dluhem počítá podle Lidových novin návrh šéfa resortu financí v demisi Jana Fischera. Deficit by se tak proti předchozím plánům prohloubil o pět miliard. List přitom psal, že návrh počítá s omezením výdajů pro resort dopravy a školství, více peněz by naopak mělo dostat zemědělství s průmyslem. Doprava však bude čerpat přebytky z minulých let a také školství o požadované finance nepřijde.

Schodek 110 miliard korun je o pět miliard korun vyšší, než pro příští rok v červnu chystala předchozí vláda Petra Nečase. Ministerstvo financí totiž ve svém červencovém výhledu snížilo odhad růstu HDP v příštím roce a očekává také nižší příjmy z fondů Evropské unie.

A k aktuálnímu návrhu rozpočtu se vyjádřil i prezident Miloš Zeman: „Je to jedna z předběžných verzí. Včera jsem si například na teletextu přečetl, že se omezují i výdaje na dopravní infrastrukturu. A přitom od ministra financí vím, že se tyto výdaje naopak navyšují.“

Co na rozpočet říkají analytici?

Petr Gapko, hlavní ekonom GE Money Bank

„Nová vláda přeci jenom založila svůj rozpočet na novém odhadu vývoje ekonomiky ministerstva financí, které počítá s o něco horším vývojem. Má klesnout i příjem z daní a počítá s o něco menším příjmem z evropských fondů.“

Luděk Niedermayer, analytik Deloitte

„Byl by to neadekvátně uvolněný rozpočet. Schodek by měl být výrazně nižší než 100 miliard. Sympatizuji s více investičně laděnou strukturou rozpočtu.“

Navrhovaná podoba přitom vzbuzuje značné obavy některých ekonomů. „Jsem z toho rozpočtu naprosto zděšená. Přináší tak obrovský schodek, že můžeme pouze konstatovat, že jsme na řecké cestě,“ míní analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

V letech 2015 a 2016 počítá návrh Fischerova úřadu s rozpočtovým deficitem 120 miliard korun. To by mělo udržet podíl schodku na hrubém domácím produktu pod třemi procenty. „Jenomže to by měla být naprostá samozřejmost. Vláda si dělá dobrý marketing a tvrdí, jak šetří, ale zadlužování nejen narůstá, ale i zrychluje tempo,“ dodala Šichtařová. Jde totiž o 15 miliard korun větší deficit, než plánovala Nečasova vláda.

  • Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků: „Ať se to politikům líbí nebo ne, jejich vliv klesá, což je na tomto návrhu vidět. Je svázán mandatorními výdaji i podmínkami nastavenými v EU.“
Návrh státního rozpočtu
Zdroj: ČT24

Ministerstvo dopravy o peníze nepřijde

Například ministerstvo dopravy má napřesrok hospodařit se zhruba 50 miliardami korun, pro letošek má přitom asi 46 miliard. Ke 36 miliardám, které resortu v návrhu pro příští rok přisoudilo ministerstvo financí, má navíc přibýt 13,6 miliardy korun, které nejsou v návrhu zahrnuty.

Zdeněk Žák, ministr dopravy v demisi 

„Já bych se trošku zastal svého kolegy ministra financí. Po dohodě s ministerstvem financí máme totiž (do příštího roku) převedeny přebytky z minulých let, které se mým předchůdcům nepodařilo proinvestovat, protože nedokázali dostatečně intenzivně čerpat evropské peníze. Z tohoto pohledu bych řekl, že se situace na dopravě aspoň nezhoršuje. Nicméně naše ambice je vyšší - v rámci šetření nechceme českého občana připravit o miliardy z Evropské komise, a tady se na vládě povede intenzivní spor.“

Jde o evropské peníze, které se na stavby silnic a železnic nepodaří vyčerpat letos a které proto budou převedeny do příštího období, a dále o pravidelnou dotaci 2,6 miliardy korun na financování regionální železniční dopravy.

Jak to zatím vypadá s penězi pro školství?

Také pětimiliardový schodek v návrhu rozpočtu ministerstva školství pro příští rok je způsoben tím, že na spolufinancování projektů EU půjde méně peněz. Školství letos hospodařilo s celkovou částkou 140 miliard korun, v roce 2014 to má být zhruba 135 miliard. Když se do celkové částky nebude započítávat podíl EU na spolufinancovaných projektech, přijde v příštím roce školství o 32 milionů korun.

Navýšení od státu na školství ve výši 1,5 miliardy, o které resort žádal, bylo podle mluvčího ministerstva Marka Zemana zachováno v plné výši. Pokles celkové částky je dán tím, že z programu Výzkum a vývoj pro inovace se nebude čerpat tolik peněz. Všechny projekty ministerstvo dofinancovávalo.

Na důchody má jít méně

Ministerstvo práce by mělo v příštím roce dát na důchody zhruba o 1,9 miliardy korun méně než letos. Naopak do různých sociálních dávek a podpor má plynout přibližně o osm miliard víc. Jen do pomoci v hmotné nouzi má putovat o polovinu větší suma než v tomto roce. Větší dotace by mohly dostat i sociální služby. Resort by měl podle návrhu státního rozpočtu v příštím roce hospodařit s příjmy 378,72 miliardy korun. Jeho výdaje by měly dosáhnout 523,68 miliardy.

Až se vláda na návrhu rozpočtu shodne, musí jej odeslat do Poslanecké sněmovny do konce září. Ta je nyní rozpuštěná a nová dolní parlamentní komora se bude návrhem zabývat nejdřív 26. listopadu, kdy ji čeká první schůze po předčasných volbách.

Vydáno pod