Řekové pracují bez výplaty i několik měsíců

Atény - Ekonomická krize dohnala Řecko k tomu, že v zemi nedostává výplatu včas až 1,1 milionu pracovníků v soukromém sektoru. Jde však o většinu lidí z této sféry, konkrétně 61 procent. O praktikách firem informovala hlavní řecká důchodová pojišťovna zaměstnanců soukromého sektoru (IKA) skrze řecký server GreekReporter. Zaměstnanci se údajně tolik bojí, že by práci mohli ztratit úplně. Bez vyplacených peněz proto zůstávají i několik měsíců.

Podle inspektorátu práce pojišťovny IKA dostává mzdu (i když mnohdy sníženou) pravidelně jen 700 tisíc z 1,8 milionu pracovníků v soukromém sektoru. Průzkum mezi zaměstnanci pak ukázal, že se jejich firmy s vyplácením peněz zpožďují o tři až dvanáct měsíců.

Kdy se Řekové dočkají své výplaty?

Řeky však více než cokoliv „motivuje“ strach. Někteří pracovníci se totiž domnívají, že peníze nedostanou už nikdy a vláda s tím nic neudělá. Pojišťovna ve své zprávě nicméně již neuvádí, zda firmy peníze na výplaty opravdu nemají, nebo zda jen využívají krize, aby nemusely zaměstnancům platit, protože vědí, že výpověď stejně nepodají.

Euromince
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/Image Source

Z průzkumu pojišťovny také vyplývá, že zaměstnanci si na chování svých zaměstnavatelů stěžují jen velmi zřídka - bojí se totiž, že by mohli být vyhozeni. A pro společnosti je prý levnější zaplatit pokutu než dát mzdu svému pracovníkovi.

A problém se objevuje také s proplácením dovolené, která letos nebyla uhrazena asi milionu zaměstnanců. Za porušování zákonů hrozí firmám pokuty.