Potvrzeno. Česko je venku z recese, vyhráno ale nemá

Praha - Po dlouhém roce a půl se česká ekonomika konečně vymanila z recese. Ve druhém čtvrtletí rostla mezičtvrtletně o 0,6 procenta. Zpřesněný odhad uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Významná změna podle statistiků nastala ve vývoji zahraničního obchodu - vývoz vzrostl meziročně o 2 procenta, zatímco dovoz pouze o 0,5 procenta. Meziročně se ale hrubý domácí produkt (HDP) snížil o 1,3 procenta. Skutečný růst je tak podle analytiků zřejmě ještě daleko. Záviset bude na situaci v zahraničí.

Statistici svůj předběžný odhad z poloviny srpna snížili nepatrně - o jednu desetinu procenta. „Zdá se, že je definitivně potvrzeno, že je česká ekonomika venku z recese,“ prohlásil analytik Raiffeisenbank Václav Franče. „O dalším směru naší ekonomiky bude i nadále rozhodovat především chuť zahraničních zákazníků nakupovat české výrobky,“ upozornil analytik ČSOB Petr Dufek.

Domácí spotřebě a investicím se moc dobře nevedlo

Domácnosti sice utrácely oproti stejnému období loňského roku o 0,5 procenta víc, když už ale peníze na něco vydaly, jednalo se o dlouhodobé investice - třeba do vybavení bytů nebo dopravních prostředků. Ostátní věci každodenní spotřeby kupovaly méně než před rokem.

„Trend špatné poptávky po zboží krátkodobé spotřeby panuje už od konce roku 2010 a prozatím není důvod, proč by měl skončit. Spotřebitelé totiž dlouhodobě vnímají situaci jako ideální pro šetření,“ podotkl analytik Home Credit Michal Kozub.

Vladimír Pikora, hlavní ekonom Next Finance: „Dnešní statistika byla pro trh zklamáním. Ekonomika se nerozjíždí tak rychle, jak by si mnozí přáli. Koruna proto maličko oslabila.“

Hypermarket
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Jaký bude letošní výkon české ekonomiky?

  • David Marek, hlavní ekonom Patria Finance: „Ve srovnání s předkrizovým vrcholem v roce 2008 bude letošní výkon ekonomiky o zhruba 2,5 procenta nižší. K dosažení předkrizové úrovně dojde patrně až v roce 2015.“
  • Václav Franče, analytik Raiffeisenbank, očekává celoroční pokles tuzemské ekonomiky o 0,7 procenta.

ČSÚ upozornil, že na vývoj HDP působila v posledních čtvrtletích řada mimořádných vlivů trvajících po různě dlouhou dobu. „Pokles nebo stagnace hospodářské aktivity v zemích našich hlavních obchodních partnerů v 1. čtvrtletí v důsledku ekonomické recese se výrazně negativně promítly do zahraniční poptávky, na jejímž vývoji je česká ekonomika značně závislá,“ napsal úřad.

Německo roste - a s ním i Česko

Zahraniční obchod tak dočasně přestal být zdrojem ekonomického růstu. Ve 2. čtvrtletí se ale zahraniční poptávka v důsledku obnovené konjunktury zejména v Německu opět zvýšila. Čechům se dařilo víc vyvážet, což mělo pozitivní vliv na vývoj HDP. 

Vývoj HDP v ČR
Zdroj: ČT24/ČSÚ

ČSÚ rovněž uvedl, že ekonomické aktivity ve střední Evropě značně poznamenala dlouhá zima. V tomto případě nejvíc utrpělo stavebnictví. Stavebním firmám ubývá zakázek od počátku krize v roce 2009 a musí škrtit své výdaje. Za posledních pět let se odvětví propadlo o třetinu. „Stavebnictví nenašlo své dno a stále se propadá. Trpí tím i další obory, které jsou na něj navázané,“ upozornil Kozub.

„Průmyslová produkce je stále záporná, výrobní kapacity jsou tím pádem nevyužité,“ konstatoval hlavní ekonom Citybank Jaromír Šindel. Ke zlepšení situace by podle něj přispěla stabilita na české politické scéně. „Fiskální politika je stále nastavena nefunkčně, co se týče stabilizace ekonomického cyklu,“ myslí si Šindel. Politici přitom slibují kupříkladu investice do infrastruktury. Podle Šindela ale bude investování nadále limitované.

„Důvod, proč ekonomika poklesla v druhém čtvrtletí, je opět tvorba kapitálu. V meziročním srovnání totiž klesla o 12,6 procenta a čtvrtletně o 0,1 procenta. Nedošlo totiž k očekávanému opětovnému růstu zásob po propadu v prvním čtvrtletí, naopak investiční aktivita klesá,“ říká Kozub.

VOLNÉ K POUŽITÍ!
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStockphoto

Tvorba HDP byla podle ČSÚ zejména v mezičtvrtletním srovnání silně ovlivněna rovněž nerovnoměrným příspěvkem spotřební daně z tabákových výrobků - předzásobení koncem minulého roku navýšilo tvorbu HDP v posledním loňském čtvrtletí s následným propadem zejména počátkem letošního roku.

OECD rychlejší růst světového hospodářství neočekává

Vyhlídky vyspělých ekonomik se postupně zlepšují, a to zejména díky hospodářskému růstu ve Spojených státech. Hospodářské oživení se konečně dostavilo také do Evropy sužované dluhovou krizí. Uvedla to Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Upozornila však, že růst rozvíjejících se ekonomik naopak zpomaluje, takže nelze očekávat výraznější zrychlení růstu světového hospodářství.