Růst platů státních zaměstnanců - vítězi jsou soudci

Praha - Vláda Jiřího Rusnoka chystá v příštím roce zvýšení průměrných platů státních zaměstnanců o 1,2 procenta, tedy v průměru o víc než 280 korun měsíčně. Změny jsou zahrnuty do návrhu státního rozpočtu, který už zítra na vládu předloží ministr financí Jan Fischer. Na jednu stranu premiér v demisi Rusnok dnes řekl, že by mohlo zvýšení platů podpořit růst české ekonomiky, zároveň ale dojde k prohloubení schodku státního rozpočtu téměř o jeden a půl miliardy. Vítězi ve zvyšování platů jsou čeští soudci - platy jim mají růst až o 14 procent.

Učitelé na základních a středních školách, zaměstnanci všech státních úřadů a ministerstev, ale třeba i čeští vojáci. Zhruba 400 tisíc státních zaměstnanců by mělo příští rok dostat poprvé po pěti letech mírně přidáno.

„Řádově o jedno procento nebo něco takového, což by sice nikoho nevytrhlo, ale je to určitě signál, aby se do ekonomiky dostalo více spotřebitelské důvěry,“ komentuje Rusnok.

První návrh rozpočtu, který zítra přinese na vládu ministr financí Jan Fischer, počítá se zvýšením průměrných platů státních zaměstnanců o 1,2 procenta, tedy přesně o 284 korun. Premiér Jiří Rusnok už včera v České televizi řekl, že ministry čeká ve středu na vládě o platech státních zaměstnanců debata.

Právě učitelé mají podle rozpočtu mírné zvýšení platů o necelé tři stovky prakticky jisté. "U pedagogických i nepedagogických pracovníků by mohlo dojít k navýšení platů až o 1,2 procenta," podotkl Marek Zeman, mluvčí ministerstva školství.

  • Učitelka zdroj: ISIFA
  • Soudce zdroj: ČT24

Hlavními vítězi rozpočtu na příští rok ale budou čeští soudci. Rozpočet počítá se zvýšením jejich platů téměř o čtrnáct procent.

Policisté a hasiči si nepolepší - bude jich ale víc

Průměrné platy policistů a hasičů příští rok zřejmě neporostou. Navýší se ale jejich počet – ministr vnitra v demisi Martin Pecina chce zvýšit jejich počet o 1 200. „Primárně se zaměřujeme na zvýšení stávajícího počtu a zachování stávajícího průměrného platu,“ doplnil mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Inflace růst mezd hravě spolkne - víc si nekoupíme

Jenže i kdyby platy většiny státních zaměstnanců příští rok přece jen mírně vzrostly, víc věcí si za ně zřejmě nekoupí. Platy státních zaměstnanců mají růst i příští rok pomaleji než ceny. Odbory jsou přesto s plánem ministra financí spokojené.

  • Růst platů zdroj: mfcr.cz
  • Růst platů vs. růst cen zdroj: mfcr.cz

Pravicové strany ale upozorňují, že téměř 1,5 miliardy, co má jít na zvýšení platů státních zaměstnanců, jen prohloubí víc než stomiliardový rozpočtový schodek. Někteří upozorňují i na oslabení investic. „Samozřejmě, že lze navýšit platy, ovšem na úkor jiných priorit, například investic,“ podotkl 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Růst mezd státních zaměstnanců (zdroj: ČT24)