Nekvalitní potraviny - jsou firmy při nákupu i prodeji obezřetnější?

Praha - Konina místo hovězího, ošizené uzeniny, technická sůl v jídle… za poslední dva roky znervóznilo české zákazníky zhruba 10 potravinových afér. Česká televize se zaměřila na to, co úřady i obchodníci dělají pro to, aby se neopakovaly. Některé firmy výrazně zpřísnily kontroly, aby byly jejich výrobky důvěryhodné a bezpečné.

Koňské maso

Lasagne, masové kuličky nebo hamburgery - výrobky, do kterých se počátkem roku dostala konina. Jedním z distributorů byl i závod v Kralupech nad Labem. „Kontroly jsme zpřísnili, rozšířili jsme oddělení hygieny a jakosti a důkladněji prověřujeme naše dodavatele,“ říká Antonín Rubáš, marketingový ředitel Bidvest Czech Republic. Pokud se přesto závadný výrobek objeví, díky kódu firma zjistí, od koho je a komu ho dovezla.

Jen tyto mrazírny v Kralupech opouští denně 150 plně naložených dodávek. Celkem ale Českem každý den projíždí několik tisíc kamionů plných potravin. Původ a složení u všech pomocí speciálních kódů dohledat nejde.

Koňské maso není pro člověka zdravotně závadné, jeho nepřiznaná záměna za jiné druhy masa je ale podvodem. Jako náhražka hovězího se koňské maso objevuje především proto, že je levnější.

Výsledky kontrol můžete sledovat ZDE

Technická sůl

Využívat ji měly masokombináty i mlékárny. Jaké a v jakých výrobcích se dodnes neví. Seznam firem, které sůl používaly, polská strana nezveřejnila a prošetřování celé aféry teď tamní vyšetřovatelé zastavili. 

Antibiotika v mase

Okolní státy zaznamenaly dioxiny a fenylbutazon v drůbežím mase. I české úřady proto spustily masivní kontroly. Výsledek - negativní. „Pokud se něco zjistí, jsme schopni to zajistit, stáhnout, nepropustit, zlikvidovat,“ tvrdí Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy.

Fenylbutazon - lék tišící bolest se v humánní medicíně nepoužívá už dvacet let. Dovolený je pouze u zvířat - nejčastěji ho dostávají koně na léčbu artritidy. Protože je ale považován za doping, nemohou se koně po požití několik týdnů účastnit dostihů. „Je to obyčejný lék, ale neznamená to, že nemá vedlejší účinky. U koní se musí používat velmi obezřetně, zejména u hříbat,“ potvrdila Barbora Bezděková, přednostka Kliniky chorob koní VFU Brno.

Další prohřešky

„Nejčastějším prohřeškem je asi prodávání zboží s prošlým datem trvanlivosti, které není označeno či odděleno,“ upozorňuje Martin Štoll, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce. 

Kontroly potravin jsou stále častější. Inspektoři provedou každý rok v průměru 36 000 kontrol, chybu najdou až u 15 procent potravin. Stálicí je pro ně klamání spotřebitele.

Aféra s koňským masem, které je vydávané za hovězí, se objevila v lednu ve Velké Británii a Irsku. Výrobce nahrazoval hovězí koninou kvůli tomu, že je levnější. Postupně se výrobky s mletým koňským masem objevily v mnoha zemích Evropy.

Nekvalitní potraviny - jsou firmy obezřetnější? (zdroj: ČT24)
Vydáno pod