Česko v konkurenceschopnosti lapá po dechu, vítězí Švýcarsko

Praha - Česko se v žebříčku konkurenceschopnosti propadlo oproti loňsku o sedm příček na 46. místo. Pořadí sestavuje Světové ekonomické fórum (WEF), podle kterého je na vině (ne)fungování státu a jeho úřadů. Fórum taky narazilo na nízkou důvěru českých podnikatelů v politiky. Nejlépe ve srovnání dopadlo Švýcarsko.

Česko v žebříčku předběhl dokonce i Ázerbájdžán, Portoriko nebo třeba Mauricius. Na sestupné vlně se přitom veze už od roku 2009. Kromě prvního Švýcarska svá loňská umístění na druhé a třetí příčce obhájily i Singapur a Finsko.

Experti WEF vidí příčinu nižší konkurenceschopnosti Česka především ve špatném fungování státu a jeho institucí. Nižší nedůvěru v politiky a stát mají podnikatelé a manažeři už jen v Argentině a Libanonu. Žebříčku si jako první všimly Hospodářské noviny.

Česku pomůže kvalitnější systém vzdělávání, už nyní má ale oporu v inovacích firem

Aby se situace v tuzemsku zlepšila, je podle fóra třeba zlepšit kvalitu vzdělávání a posílit na školách některé obory. Podnikům vadí i neustále se měnící systém zdanění a nepružný trh práce, tedy předpisy ztěžující propouštění a najímání nových zaměstnanců.

Českou konkurenceschopnost táhnou nahoru „relativně sofistikované a inovativní firmy“, kterým pomáhá hlavně zavádění nových technologií.

Žebříček konkurenceschopnosti zemí podle WEF

1. Švýcarsko (loni 1.)

2. Singapur (loni 2.)

3. Finsko (loni 3.)

4. Německo (loni 6.)

5. USA (loni 7.)

6. Švédsko (loni 4.)

7. Hongkong (loni 9.)

8. Nizozemsko (loni 5.)

9. Japonsko (loni 10.)

10. Velká Británie (loni 8.)

46. Česká republika (loni 39.)

78. Slovensko (loni 71.)

148. Čad (loni 139.)

CELÝ ŽEBŘÍČEK A ZPRÁVU SI MŮŽETE PROHLÉDNOUT ZDE.