Kodak se zbavuje ochrany a zvedá se ze dna

Rochester (USA) – Americká společnost Kodak se pomalu vzpamatovává z hrozby bankrotu. Společnost se topila v dluzích a loni v lednu požádala o ochranu před věřiteli. Do problémů se dostala především kvůli tomu, že nestihla včas zareagovat na digitalizaci fotografie. Teď režim bankrotové ochrany firma opouští. Světoznámý výrobce fotografických potřeb dokončil restrukturalizaci a chce se zaměřit na komerční zobrazování a tisk.

Kodak požádal o ochranu před věřiteli loni v lednu. Od té doby se postupně firma snažila dostat zpět do kondice. Za dobu bankrotové ochrany výrazně zeštíhlela, prodala velkou část aktivit a patentů a ukončila výrobu fotoaparátů, která ji proslavila. 

Kodak má teď 8500 zaměstnanců. Loni v lednu jich měl asi dvakrát víc, tedy 17 tisíc. V roce 2003, kdy byla firma na vrcholu, přitom pro ni pracovalo zhruba 47 tisíc lidí.

Kodak oznámil, že ruší svoje staré akcie, věřitelé prý dostanou akcie reorganizované společnosti. Společnost se chce zvednout ze dna prostřednictvím nové strategie – nebude už vyrábět nic pro běžné spotřebitele. Chce se teď soustředit na technologii tisku pro firemní zákazníky, komponenty pro dotykové senzory chytrých telefonů a počítačových tabletů a na filmy pro filmový průmysl. 

Generální ředitel Antonio Perez odhaduje, že příjmy restrukturalizované firmy by mohly tento rok dosáhnout 2,5 miliardy dolarů.

Firma se dostala do problémů kvůli rostoucí konkurenci a rozkvětu digitálního fotografování. A to přesto, že právě Kodak vymyslel digitální fotoaparát. Jenže pak společnost ztratila dech a na nástup nové technologie nedokázala včas zareagovat. Dolů ji ale táhly i vysoké dluhy. Kodak požádal o ochranu před věřiteli loni v lednu a minulý měsíc soud schválil žádost firmy o opuštění tohoto režimu. 

Historie firmy Kodak

  • Kodak patří mezi nejznámější americké značky a kdysi dominoval celému fotografickému průmyslu.
  • Kodak byl v roce 1888 první firmou, která uvedla na trh fotoaparát určený pro masový trh. Od té doby se název Kodak, doplněný typickou žlutou barvou, stal jedním ze symbolů fotografického průmyslu.
  • V dobách své největší slávy byla 131 let stará společnost ikonou amerického průmyslu, ale s příchodem digitálních přístrojů a později i kamer firma začala ztrácet náskok a nakonec se dostala do velkých potíží.
  • Již v roce 1975 se přitom zrodil v dílnách Kodaku první předchůdce dnešních digitálních fotoaparátů.
  • Jméno Kodak bylo původně pouze názvem výrobku firmy Eastman Dry Plate Company, kterou v roce 1881 založili vynálezce George Eastman a obchodník Henry Strong. Fotoaparát na svitkový film byl však natolik úspěšný, že se později stal součástí názvu firmy. Současné jméno Eastman Kodak si firma zaregistrovala v roce 1892.