Nekonečný příběh: Řecko si má říct o další miliady

Brusel - Zadlužené Řecko se nezbaví finančních problémů ani v příštím roce. Podle šéfa euroskupiny, tedy ministrů financí eurozóny, Jeroena Dijsselbloema je proto realistické předpokládat, že země bude před svým návratem na dluhopisové trhy potřebovat od eurozóny další finanční pomoc. Dijsselbloem se ale nevyjádřil k tomu, o kolik peněz konkrétně si může Řecko říct.

Už v srpnu přitom šéf řecké státní pokladny Jannis Sturnaras připustil, že Řecko by mohlo potřebovat dodatečnou pomoc v objemu deseti miliard eur (přes čtvrt bilionu korun). Tento jihoevropský stát už dostal od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) dva balíky pomoci v celkové výši 240 miliard eur.

Eurozóna by kromě nového balíku pomoci mohla zvážit také další opatření, jež by pomohla snížit dluhovou zátěž Řecka, upozornil dále Dijsselbloem: „Euroskupina se již loni dohodla, že v případě potřeby zváží další opatření, jako například snížení úrokových sazeb u řeckých úvěrů, pokud Řecko splní přesně stanovené podmínky.“

Řecko stále bez čistého štítu

Podle červnového odhadu MMF bude ovšem Řecku v letech 2014 a 2015 chybět téměř 11 miliard eur. Minulý týden nicméně uvedl, že s Řeckem o dalším záchranném programu nejedná. Zároveň fond prohlásil, že Evropa již slíbila Řecku podporu do doby, než se bude země schopna vrátit na dluhopisové trhy. Tento příslib je podmíněn tím, že Řecko bude plnit stanovené cíle a dosáhne v letošním roce přebytku v primárním rozpočtu, který nezahrnuje náklady na správu dluhu.

Evropská centrální banka
Zdroj: ČT24/ISIFA/Thinkstock

Atény se kvůli problémům s hospodařením stáhly na začátku roku 2010 z kapitálových trhů. V květnu téhož roku se pak země ocitla na pokraji státního bankrotu a musela požádat o pomoc. Výměnou za ni zavádí vláda výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a zvyšuje daně, což sráží ekonomiku. Ta hlásí recesi už šest let v řadě.

Požádá o další peníze i Irsko nebo Portugalsko?

Navíc německý list Handelsblatt pak tento týden napsal, že dodatečnou pomoc od eurozóny by mohlo kromě Řecka potřebovat také Irsko a Portugalsko. Odvolával se přitom na zdroje z Evropské komise.

Dijsselbloem se vyjadřoval také k Irsku. Podle něj eurozóna tomuto státu pomůže k hladkému opuštění záchranného programu na konci letošního roku. „Irsko si ve svém programu vedlo velmi dobře a opustí ho. Bude tu však podpora, která bude mít za úkol zajistit, že to nebude pouze dočasné opuštění,“ dodal.