Každý desátý nezaměstnaný nemá práci i 5 let

Praha – Každý třetí nezaměstnaný v Česku je bez místa déle než rok, jeden z deseti pak nemá práci víc než pět let. Vyplývá to z průzkumu společnosti Seznam.cz. Nejohroženější skupinou jsou lidé nad 45 let s nižším vzděláním, zejména pokud bydlí na Moravě. Naopak nejrychleji práci najdou mladí vysokoškoláci.

Nezaměstnanost v srpnu zůstala podle analytiků na červencových 7,5 procenta. Trh práce tak začíná podle ekonomů pomalu vykazovat známky stabilizace, i když na podzim lze čekat kvůli konci sezonních prací další nárůst počtu nezaměstnaných. Údaje zveřejní ministerstvo práce a sociálních věcí v pondělí 9. září.

Podle Stanislavy Hronové, prorektorky pro vědu a výzkum z VŠE, se podíl dlouhodobě nezaměstnaných pohybuje kolem 45 procent. „To je nesmírně vysoké číslo, protože dlouhodobá nezaměstnanost je nejenom ekonomickým, ale i sociálním problémem,“ upozorňuje Hronová. 

Déle práci hledají podle průzkumu lidé starší 45 let, s nižším vzděláním a lidé na Moravě. Větší šanci práci najít mají přitom lidé, kteří hledají zaměstnání přes internet. Takoví uchazeči podle průzkumu najdou práci až o třetinu rychleji.   

Pětina nezaměstnaných je prý ochotna dělat jakoukoliv práci. To platí častěji o lidech z malých obcí. Co je ale pro nezaměstnané důležité – aby nemuseli za prací dojíždět. „Dojíždění znamená další zvýšené náklady,“ vysvětluje Hronová. To přitom platí spíše pro starší lidi a lidi, kteří bydlí v regionech s vysokou nezaměstnaností. Tady je totiž problém prodat nemovitost, a získat tak peníze na bydlení jinde.

Studio ČT24 (zdroj: ČT24)