Brčák či bučák je vlastně mošt

Praha – Sezona burčáku pomalu začíná. Až u silnice nebo na trhu uvidíte ceduli Brčák nebo Bučák, nevypadlo prodejci písmenko z názvu náhodou. Pokud totiž není burčák z tuzemských hroznů, nesmí se pod názvem burčák vůbec prodávat. Prodejci by takový nápoj měli správně nazývat rozkvašený hroznový mošt. Jenže tohle označení zákazníkům nic neříká, a tak se prodejci uchylují k češtinářské lsti.

Luděk Krkavec ve své vinárně nabízí brčák. Nápoj totiž jako burčák prodávat nesmí, protože hrozny, ze kterých je vyrobený, uzrály v Maďarsku. Správný název je proto rozkvašený hroznový mošt. „Je to burčák, kterému nesmíme říkat burčák,“ vysvětluje zákazníkům Krkavec.

Když prodával mošt jako mošt, zákazníky to moc netáhlo. Proto využil češtinářskou léčku a vypustil jedno písmeno. Podobně to dělají i další obchodníci. Nebo prodejci říkají nápoji KÁČRUB - burčák pozpátku. 

Podle vinařského zákona se pod jménem burčák smí nabízet pouze výrobek z letošních hroznů vinné révy z území České republiky. Prodávat se navíc může pouze od 1. srpna do 30. listopadu.

Ilustrační foto
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Někde si ale s názvem starosti nedělají a burčák prodávají jako burčák i přesto, že je ze zahraničních hroznů. Za to ale může prodejce od inspekce dostat i statisícovou pokutu.

Pravý burčák by měl být zakalený. Pokud je barva příliš světlá, může to znamenat, že do něj výrobce přidal vodu. Příliš tmavá zase napovídá, že je ředěný jablečným moštem. Prodejci u silnic často vystavují nabízený burčák na slunci, ten pak postupně mění barvu ze světle béžové až na hnědou. Podobné zabarvení podle odborníků neznačí nic dobrého. Naopak kvalitní nápoj má v sobě viditelné bublinky. 

Martin Půček, výkonný ředitel Svazu vinařů ČR

„Správný burčák má barvu žlutobílého mléka, krásně voní a je vidět, že není naoxidovaný. Při chuti je cítit vjem oxidu uhličitého, který je vedlejším produktem alkoholového kvašení. Potom je to ten pravý burčák.“

Zájemci o mošt budou ale letos možná zklamaní. Kvůli špatnému počasí je úroda hroznů slabší než v předchozích letech. A řada vinařů tak dá před burčákem přednost vínu.

Vydáno pod