Červenec ve znamení růstu průmyslu a konce propadu ve stavebnictví

Praha - Průmyslová výroba v červenci meziročně vzrostla o 2,1 procenta. Je to výrazně lepší výsledek oproti minulým měsícům, například v červnu zaznamenala pětiprocentní propad. Podle odborníků by to mohlo znamenat další krůček v oživení ekonomiky. Lepší výsledek hlásí i stavebnictví, zastavilo pokles - meziročně stouplo o dvě desetiny procenta. Situace v tomto odvětví nicméně zůstává podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václava Matyáše nadále kritická - odvětví prý pokračuje v trendu pětiletého propadu.

Stavebnictví

Meziměsíčně byla stavební produkce po očištění od sezonních vlivů vyšší o 4,8 procenta. Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš upozornil, že stavebnictví i přes mírný statistický nárůst stále pokračuje v trendu pětiletého propadu.

Více informací ZDE

„Od roku 2008 jde o alarmující třicetiprocentní propad. Růst o 4,8 procenta je malý vzhledem k tomu, že letní měsíce jsou obdobím výrazného sezonního růstu, kdy se má stavebnictví dařit. Ve stavebnictví je větší setrvačnost procesů - ať už pozitivních, nebo negativních. Ke zlepšení tedy dojde, pokud se ho dočkáme, později než v jiných oborech. Rozhodně ho neočekávám v letošním roce, skeptický jsem i pro rok 2014,“ podotýká Matyáš.

Hlavní ekonom Era Jan Bureš

„Očekávám, že stavebnictví v tomto roce nalezne přinejlepším své dno. O růstech, které můžeme vidět v průmyslu, si může stavebnictví zatím nechat pouze zdát.“

Průmyslová výroba a stavební produkce v ČR
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Průmysl

Meziměsíčně byla průmyslová výroba po vyloučení sezonních vlivů vyšší o 0,4 procenta. K meziročnímu růstu průmyslové produkce přispěla nejvíce výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, která posílila o 11,2 procenta. Výrazně vzrostla také výroba strojů a zařízení a výroba pryžových a plastových výrobků, která si připsala osm procent. Produkce naopak nejvíce klesla v těžbě a dobývání.

Více informací ZDE

Průmysl
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Větší dopad na celkový vývoj průmyslu však podle ČSÚ měl pokles výroby a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu. Po dvou měsících v propadu průmyslová výroba v červenci celkově posílila. Podle ČSÚ ovšem letošní červenec měl oproti loňskému o dva pracovní dny více. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla meziročně průmyslová výroba o 2,8 procenta.

„Další měsíce by se měly nést ve znamení mírně lepšících se čísel. Počítáme s tím, že zahraniční poptávka našich obchodních partnerů bude růst, což by domácímu průmyslu mělo přinést potřebný kyslík,“ říká Tomáš Volf, analytik Citfin.

„S velkou opatrností by se mohlo začít tvrdit, že červencová data z průmyslu mohou znamenat další střípek do mozaiky pozvolného oživování české ekonomiky,“ uvedl analytik Conseq Petr Zahradník.