Průměrná mzda sice o tři stovky vyšší, pořídíme za ni ale méně

Praha - Průměrný plat Čechů roste, ve druhém čtvrtletí stoupl skoro o tři stovky na 24 953 korun. Jenže dvě třetiny lidí na průměrnou mzdu vůbec nedosáhnou. Na českých výplatních páskách sice v průměru pár stokorun přibylo, kvůli rostoucím cenám v obchodech si lidé ale vlastně pohoršili.

Ve 2. čtvrtletí 2013 podle ČSÚ dosáhla průměrná hrubá měsíční mzda na 24 953 Kč, což je o 297 Kč víc než loni. Jenže kvůli tomu, že se současně neustále zdražuje, vlastně mzda reálně klesla o 0,3 procenta.

Český statistický úřad zároveň zveřejnil hodnotu mediánu mezd. To je oproti průměrné mzdě, na kterou nedosáhnou dvě třetiny pracujících, reálnější číslo. Je to takzvaná střední hodnota, tedy průměr, který nezkreslují extrémně vysoké hodnoty. Medián mezd podle ČSÚ činil 20 944 korun.

Průměrná mzda vzrostla nejvíc na Vysočině, a to o 521 korun. To je dvojnásobně víc než třeba v Plzeňském nebo Pardubickém kraji. Nejvyšší platy dál zůstávají v hlavním městě, kde dosahuje průměrná mzda 32 602 Kč. 

„Průměrná mzda je velmi zavádějící ukazatel. Když přijde o práci 50 tisíc dělníků, statisticky průměrná mzda vzroste, ale nikdo se nemá lépe,“ upozorňuje Jiří Halbrštát, manažer společnosti Manpower. Průměrně platy proto rostou nejvíc v ekonomicky postižených oborech, jako je zemědělství a stavebnictví, tedy tam, kde se nejvíc propouští. V praxi si tak vydělají víc pouze specialisté. Polepšily si jen nedostatkové obory, jako jsou IT specialisté nebo techničtí inženýři, míní Halbrštát. 

Ekonom Martin Janíčko ovšem vidí budoucí vývoj optimisticky: „Vyšší nárůst platů lze očekávat v roce 2014. Protože ekonomika se vrátí na dráhu růstové hladiny.“ Nejvíce by se mělo letos přidávat podle odborníka na řízení lidských zdrojů PwC Česká republika Libora Stodoly ve farmacii a některých dalších odvětvích průmyslu. „Tradičně štědré bývají i finanční instituce, letos to však bude jen na úrovni průměru. Nejméně štědré očekáváme letos odvětví dopravy a logistiky,“ uvedl.