Výstupy z G20: Svět začne potírat daňové úniky

Petrohrad - Lídři skupiny G20 na summitu v Petrohradě podpořili zavedení nových daňových pravidel. Ta mají učinit přítrž ukrývání peněz v daňových rájích a přinutit firmy odvádět daně v zemích, kde vytvářejí zisky. Informaci potvrdil generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría. Přesto zůstávají ekonomické otázky na summitu spíše ve stínu a jeho ústředním tématem je Sýrie.

Právě OECD nová daňová pravidla představila. Ministři financí G20, tedy předních vyspělých a rozvíjejících se zemí, o nich jednali už v červenci  v rámci příprav petrohradského summitu. Zároveň nejvyšší představitelé G20 odsouhlasili dohodu o výměně informací o jednotlivých plátcích daní, proti čemuž v minulosti protestovala Čína.

Na zavedení pravidel si ještě počkáme

Za obměnou celého systému stojí vysoké rozpočtové deficity a pobouření veřejnosti nad vnitřními firemními strukturami, které umožňují převádět zisky do zemí s nízkým zdaněním nebo rovnou do daňových rájů. Zde se odkazují hlavně na internetové a technologické kolosy jako Google či Apple. Jejich ředitele si letos kvůli tomu předvolali zákonodárci v USA a Velké Británii. Ovšem než se podaří uvést nové daňové dohody a zákony do praxe, uplyne nejspíše pěkná řádka let.

Nová pravidla nemají být zaměřena proti podnikání, zdůraznil Gurría. „Nechceme odradit firmy od vytváření pracovních míst. Ale samozřejmě nechceme ani povzbuzovat firmy k tomu, aby si schovávaly zisky a s nikým se o ně nedělily,“ dodal. Například Apple si půjčil miliardy dolarů na výplatu dividend, aby nemusel převést své zisky do Spojených států. Tam by totiž z nich musel odvést třetinu na daních.

Euro versus dolar
Zdroj: Oliver Berg/ČTK/DPA

„Významný posun se ukázal v oblasti zabránění působení daňových rájů, které logicky znevýhodňují země, jež mají normální daňový systém, což jsou prakticky všechny země G20,“ uvedl už dříve hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Boj zemí G20 proti daňovým únikům ocenila i humanitární organizace Oxfam. „Dohodou o spravedlivějším globálním daňovém systému učinila G20 rozhodující krok proti daňovým únikům,“ prohlásil její mluvčí Jörn Kalinski a dodal: „Teď je důležité, aby se ta práce dotáhla do konce a bohaté ani chudé země nebyly připravovány o peníze, které jim právem náleží.“

Podle odhadů prezidenta Evropské unie Hermana Van Rompuye přichází společenství kvůli daňovým únikům každý rok o zhruba bilion eur (až 26 bilionů korun).

Koho počítat do skupiny G20?

Argentina, Austrálie, Brazílie, Velká Británie, Německo, Indie, Indonésie, Itálie, Kanada, Čína, Mexiko, Rusko, Saúdská Arábie, USA, Turecko, Francie, JAR, Jižní Korea, Japonsko, Evropská unie

Jüany v centru dění

A co dalšího se na summitu G20 probíralo? Třeba to, že se má Frankfurt nad Mohanem stát zahraničním centrem pro obchodování s čínskou měnou. Tento plán představila v Rusku německá kancléřka Angela Merkelová.

Dnes bylo přitom oznámeno, že se jüan poprvé dostal mezi deset nejobchodovanějších měn světa. Ukázala to zpráva Banky pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS), podle které jüan překonal švédskou korunu a novozélandský dolar a vyhoupl se na deváté místo. Obchodování s jüany, jejichž oficiální název je žen-min pi, se za poslední tři roky více než ztrojnásobilo. Mezinárodní role eura se naproti tomu snížila.

Jüany
Zdroj: ČTK/AP/Xie Zhengyi