Zaříkávadlo Fannie Mae a Freddie Mac aneb zpátky k počátkům krize

Praha - Fannie Mae a Freddie Mac plnily po celá desetiletí americký sen. Pořídit si dům na hypotéku, agentury ji pak od banky odkoupí, změní ji na jiný finanční balíček a ten dál prodávají investorům. Garantovaly i to, že hypotéky budou splaceny. Jenže úvěrů na bydlení podepsaly příliš mnoho a po krizi amerického hypotečního trhu se Fannie Mae a Freddie Mac dostaly na pokraj bankrotu. A krátce poté, co obě polostátní agentury převzala 7. září 2008 americká vláda, vypukla poslední celosvětová hospodářská krize, ze které se mnohé státy dosud nevzpamatovaly.

„Freddie Mac a Fannie Mae jsou velmi důležité instituce. Ministr financí Paulson a šéf Fedu Bernanke mě ujistili, že udělají maximum, aby problém vyřešili,“ prohlásil v červenci 2008 o dvou polostátních hypotečních agenturách s rádiovými iniciálami „FM“ americký prezident George Bush mladší. A co takové maximum znamená, se ukázalo už za necelé dva měsíce: šlo o znárodnění. 

Kdyby zbankrotovaly, zhroutily by se finanční trhy, říkal hned 8. září 2008 americký ekonom Peter Morici. „Byl by tu zpět rok 1929, šli bychom z recese do deprese,“ dodával. „Byl to takový Matrix, kdy člověk sedí a poslouchá informace, které se nějakým způsobem neustále mění, a vyjdete ven a tam vidíte výlohy bank, které vás stále lákají na atraktivní hypotéky a přitom hypoteční krize byla na spadnutí,“ popisuje tehdejší situaci makléř Patria Direct Roman Koděra. 

Ne všichni převzetí agentur přivítali

Zatímco někteří investoři vítali počínání Bílého domu při záchraně pilířů amerického hypotečního trhu s nadšením, objevily se i negativní reakce. Převzetí agentur kritizoval například přední americký investor Jim Rogers. „Je to šílené, naprostý nesmysl. Za jediný víkend víc než zdvojnásobili státní dluh kvůli hrstce podvodníků a nekompetentních lidí. Nejsem si úplně jist, proč bych měl já nebo někdo jiný za to platit,“ uvedl tehdy.

Obě agentury měly nebo garantovaly hypotéky za pět bilionů dolarů. To byla víc než třetina tehdejšího hrubého domácího produktu Spojených států a přes dvacetinásobek toho, co ve stejném roce vyprodukovalo Česko. 

Počátky finanční krize
Zdroj: ČTK/AP/Daniel Roland

Henry Paulson, tehdejší americký ministr financí:

„Jsou tak velké, že jejich pád by způsobil problémy na finančních trzích nejen tady, ale po celém světě. Proto jsme přistoupili k tomuto kroku.“ 

Krizi však znárodnění těchto agentur nezastavilo. Hned další týden musela být prodána jedna z největších investičních bank - Merrill Lynch. Poté, co zkrachoval prodej jejího konkurenta Lehman Brothers do rukou britské Barclays, se trhy dostaly do prudké spirály. O dva dny později pak musela vláda zachránit největší pojišťovnu AIG. 

„Trh byl mírně rozechvělý, samozřejmě už dlouhodobě určitá nejistota na trhu byla, ale větší katalyzátor, to byla až krize Lehman Brothers,“ doplňuje Koděra. A to byl stále teprve začátek. Vlna finanční krize se totiž brzy přelila do krize hospodářské a téměř všechny rozvinuté státy se dostaly do recese. Zbytek už známe z vlastních zkušeností.

Páté výročí počátku krize tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)

Agentury Freddie Mac a Fannie Mae v době největšího rozmachu vlastnily či garantovaly hypoteční úvěry k téměř 31 milionům nemovitostí v hodnotě asi 5,5 bilionu dolarů (zhruba 111,5 bilionu korun). To byla zhruba polovina všech hypoték, které byly v USA vydány. V době silného růstu cen nemovitostí, což bylo v USA zhruba do roku 2005, obě instituce uvolnily pravidla pro získání hypotéky. To se jim ale později tvrdě vymstilo.