Učňů bude víc, dostanou za to zaplaceno

Praha – Za zájem o obor, slušný prospěch a žádné chození za školu můžou studenti získat několik stovek, ale někdy i pár tisíc měsíčně. Školy takto chtějí přilákat mladé i do nepopulárních učňovských oborů. Stipendia jim vyplácejí kraje nebo přímo jejich budoucí zaměstnavatelé. Zatím jsou jejich snahy úspěšné a podíl učňů mezi středoškoláky roste.

„Pro první ročník je to pro pololetí 1 500, pro druhý 2 000 a pro třetí 2 500 korun,“ přibližuje výši stipendia tisková mluvčí Krajského úřadu Jihomoravského kraje Denisa Kapitančiková. Počty učňů tak přes klesající počet středoškoláků pomalu ale jistě rostou. Jestli ale školu nedodělají a výuční list nezískají, všechny peníze budou muset vrátit. 

Místo draftu sportovců dochází k draftu učňů

Někteří učni si ale můžou vydělat i více, než jim nabízí kraj. To pokud je podporuje přímo velká firma. Učňům platí kapesné, oblečení, jízdné do školy, jídlo i ubytování na internátu – za tři roky studia jim dá až 100 tisíc korun. Vybírá si je podobně, jako si v zámoří hokejové kluby vybírají své hráče. 

Podmínky jsou pro všechny stejné – slušný prospěch i chování, žádné záškoláctví a zájem o práci. „Výsledkem je, že pak ti draftovaní mají konkrétní smlouvy s konkrétními zaměstnavateli,“ vysvětluje ředitel Střední školy technické v Praze 4 Drahoslav Matonoha. 

Jak přilákat učně do škol? (zdroj: ČT24)

Po skončení učiliště mají u firmy jistou i práci, a to minimálně na dva roky. Například v Metrostavu říkají „pokud se nám i jim spolupráce zalíbí, tak to prodlužujeme“. Kraje nebo firmy takto podporují desítky učebních oborů od elektrikářů přes autolakýrníky, ale třeba i tesaře, řezníky, uzenáře nebo zahradníky.