Co zamýšlí politici s výší daně z přidané hodnoty?

Praha - Česko by mohlo mít tři sazby daně z přidané hodnoty. Počítají s tím sociální demokraté ve svém volebním programu. Menší strany pak lákají voliče na snížení dolní sazby, která by zlevnila třeba potraviny. A hnutí ANO a TOP 09 mluví o možnosti zlevnit vedlejší náklady práce.

Pokud by představitelé ČSSD prosadili nižší sazbu DPH u léků než současných 15 procent, pacienti by mohli ročně ušetřit desítky, ale i stovky korun. „Jsou dvě možné varianty. První je zcela osvobodit léky od DPH, druhá je prosadit druhou nižší sazbu,“ vysvětlil předseda strany Bohuslav Sobotka. 

Česko by tak mělo tři sazby DPH, s tím by však musela souhlasit Evropská unie. Pokud by se do nulové sazby dostaly i knihy, čtenář by třeba na románu, který dnes stojí 260, ušetřil 34 korun. Méně peněz by ale šlo zároveň do státní kasy, nulová sazba u léků a knih by znamenala rozdíl asi pěti miliard ročně. 

Lidovci chtějí i levnější plenky

Podobný plán mají v programu i lidovci. Seznam položek by ale ještě rozšířili. „Umím si představit tři pásma - kočárky, pleny a podobně a tiskoviny, aby byly ve třetí sazbě,“ říká předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. 

  • Svět knihy 2013 autor: Jan Langer, zdroj: ČT24
  • Dítě v kojeneckém ústavu autor: Jan Langer, zdroj: ČT24

To zelení, kteří dnes schválili kompletní kandidátky, tři sazby nechtějí. O zlevňování ale stojí, stejně jako Strana práv občanů ZEMANOVCI, komunisti a hnutí Úsvit přímé demokracie. „Snížená sazba DPH by se měla uplatnit na širší spektrum komodit. Knihy či základní potraviny by tam měly patřit,“ uvádí předseda Strany zelených Ondřej Liška, který ji povede do voleb v Praze.

Ušetřit by podle TOP 09 a hnutí ANO mohli v budoucnu taky zaměstnavatelé, třeba na sociálním a zdravotním pojištění. „Pokud by byl prostor k nějakému snížení, jako že není, tak na místě by bylo snižovat vedlejší náklady práce,“ míní místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. 

Rýsují se nižší sazby DPH? (zdroj: ČT24)

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO:

„Chceme řešit problém absolventů a říkáme, když absolvent skončí školu, a nemá práci, tak by stát měl zvýhodnit zaměstnavatele.“ 

S jakými ekonomickými tématy půjde do voleb bývalá vládní strana ODS, zatím není jasné. Svůj program představí příští týden. „Náš program bude stát na standardních pravicových prioritách, to znamená co nejnižší daňová zátěž a co nejkonkurenceschopnější pracovní síla v Česku,“ nechal se slyšet úřadující předseda strany Martin Kuba. Program v písemné formě v příštích dnech zveřejní taky hnutí Hlavu vzhůru. Zatím jen voličům přes média vzkázalo, že odmítá zvyšování daní.