Právníci EU: Daň z finančních transakcí odporuje unijnímu právu

Londýn – Od roku 2014 by měla v 11 členských zemích Evropské unie platit nová daň z finančních transakcí. Právníci členských zemí ale v prohlášení uvedli, že tato daň není v souladu s unijní smlouvou a podle nich navíc naruší konkurenci. Zpráva je povzbuzující zvláště pro Velkou Británii, která je největším finančním centrem EU a hlavním kritikem nové daně.

Právníci tvrdí, že plánovaná daň z transakcí není v souladu s normami mezinárodního zvykového práva, neboť přesahuje jurisdikce pro zdanění jednotlivých členských zemí. Navíc odporuje smlouvě EU, protože porušuje daňové kompetence nezúčastněných členských států.

Daň uvalená pouze v některých členských zemích může být rovněž diskriminační a pravděpodobně způsobí narušení hospodářské soutěže nezúčastněných členských zemí, píše se v dokumentu vypracovaném právní službou pro členské země EU.

Zatížení finančních transakcí daňovými odvody oficiálně navrhla Evropská komise v polovině února pro 11 zemí, které s tím souhlasily. Ostatní státy EU se odmítly zapojit. Daň by měla mít sazbu 0,1 procenta u obchodů s akciemi a dluhopisy a 0,01 procenta pro finanční deriváty (futures, opce a podobně). V červenci podpořili zavedení daně rovněž europoslanci (v daňových oblastech má však Evropský parlament jen konzultační roli).

Zavádět by se měla postupně. Od příštího roku se má vybírat jen u obchodů s akciemi a o dva roky později by se měla rozšířit na dluhopisy. Ještě později by mohla začít pokrývat i deriváty. Její zavádění ale bude možné zastavit v případě, že se objeví problémy.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Do skupiny jedenácti zemí, které se chystají novou daň zavést, patří Německo, Francie, Itálie, Španělsko, Rakousko, Portugalsko, Belgie, Estonsko, Řecko, Slovensko a Slovinsko. Brusel očekává, že se daň stane významným zdrojem nových příjmů a odhaduje, že by to na úrovni celé EU představovalo až 57 miliard eur (1,5 bilionu korun). Peníze by tak mohly pomoci s ozdravěním veřejných rozpočtů.

Vydáno pod