Vláda sází na kongresovou turistiku - Kongresové centrum v rukou státu

Praha – Vláda v demisi dnes rozhodla, že stát se stane většinovým vlastníkem Kongresového centra Praha (KCP). Dosud bylo jediným akcionářem hlavní město Praha, stát teď bude mít podle rozhodnutí vlády v KCP 70procentní podíl. Kongresové centrum se zadlužilo kvůli rekonstrukci budovy před zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000. Stát byl přitom ručitelem peněz, které si KCP na opravu půjčilo.

„Vláda schválila návrh ministerstva financí o vstupu státu do Kongresového centra, který by měl být 70procentní,“ oznámil po jednání vlády ministr financí v demisi Jan Fischer. Dosud bylo jediným akcionářem hlavní město Praha. Stát byl ale ručitelem peněz, které si KCP půjčilo na renovaci v roce 2000. Podle ministra měl kvůli tomu stát nevděčnou roli, hradil dluhy, které mělo platit Kongresové centrum. A právě proto se vláda rozhodla kapitálově do KCP vstoupit. 

Stát bude mít nově zástupce v představenstvu a v dozorčí radě KCP. Vláda věří, že centrum má obrovský potenciál pro využití k účelům kongresové turistiky. Ta by podle Fischera mohla Praze i státní kase přinést nemalé peníze. „Děláme to i proto, že podporujeme růst podporou kongresové turistiky a budovy, která umožňuje využít pražský potenciál. Budou sem jezdit lidé, kteří tu budou utrácet,“ řekl přímo Fischer. 

Podle něj hlavní město garantovalo, že bude do objektu investovat a bude ho modernizovat. V následujících čtyřech letech by tak Praha měla svůj podíl opět navýšit. Investice mezi lety 2014 až 2017 má být až 750 milionů korun. Následně by se poměr vlastnictví ustálil na 55 procentech státu, zbylých 45 procent by drželo město.

KCP loni vykázalo zisk 61,1 milionu korun, v roce 2011 hospodařilo s účetní ztrátou 97,3 milionu korun.

Pražský radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09) rozhodnutí vlády vítá: „Myslím si, že je to řešení, které je dobré pro KCP, Prahu i celou Českou republiku.“

KCP se dostalo do problémů před rokem 2000, kdy kvůli zasedání Mezinárodního měnového fondu prošlo rozsáhlou rekonstrukcí. Stála tři miliardy. I s úroky se ale dluh vyšplhal na 4,4 miliardy korun. Zhruba polovinu z půjčky splatilo KCP samo. Další splátky ale hradilo ministerstvo financí.

Brífink po zasedání vlády v demisi (zdroj: ČT24)