Optimistický Fischer rozdá navíc 7 miliard

Praha - Vláda v demisi se znovu sešla nad nejdůležitějším zákonem, jednala o státním rozpočtu na příští rok. A ministři přinesli požadavky za miliardy korun, které si nárokují navíc. Třeba na vyšší platy úředníků nebo stavby nových dálnic. Šéf financí Jan Fischer sice řekl, že další peníze díky rychlejší ekonomice najde, na každého se ale stejně nedostane. Schodek chce udržet na 110 miliardách.

Příjmy do rozpočtu budou příští rok o 5 až 7 miliard vyšší, než byl původní odhad. S novými čísly přišel ministr financí v demisi Jan Fischer. Vydělá je výkonnější ekonomika, která podle Fischera nakonec oživí víc, než se čekalo. Vývoj ekonomiky by totiž podle něj mohl být v příštím roce lepší než odhadovaný růst o 0,8 procenta. 

„Na základě posledních dat vývoj může být lepší, než předpovídá pochmurná červencová prognóza. Budeme se blížit k optimistické hranici prognózy, podle toho upravíme příjmy. S tím přijdeme na příští vládu. Otevře to tak prostor pro částečné naplnění masy požadavků jednotlivých resortů,“ uvedl odstupující ministr. 

Ministři v demisi si totiž už na miliardy navíc brousí zuby. Na všechny resorty se ale zřejmě nedostane. O 4,5 miliardy už požádal ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák. Víc peněz by ze státní kasy mohlo kromě resortu dopravy putovat i na místní rozvoj nebo zemědělství.

Kolik chtějí ministerstva přidat
Zdroj: ČT24

A polepšit si mají i státní zaměstnanci. Jejich plat by měl průměrně vzrůst o 280 korun. A víc má být i policistů nebo peněz na platby za státní pojištěnce. Jestli se zvýší o 50 nebo dokonce o 98 korun, ale bude jasné až na konci září poté, co vláda definitivně rozpočet schválí. Debata o rozpočtu tak stále není u konce. Vláda v demisi si teď chce přesněji propočítat, jak na tom ekonomika podle odhadů bude a na co všechno budou peníze. 

Lukáš Kovanda, ekonom z VŠE:

To, že situace možná bude lepší, než se čeká, není důvod k tomu, abychom rozhazovali, protože tempo našeho zadlužování je stále velmi vysoké a my bychom měli stále šetřit.

O návrhu rozpočtu bude ještě 20. září jednat tripartita, lze tedy očekávat, že vláda rozpočet schválí až poté. Do Poslanecké sněmovny musí vláda rozpočet dodat do konce září. Rozpočet ještě může výrazně upravit sněmovna a vláda, která vzejde z říjnových předčasných voleb. Nová sněmovna se bude návrhem zabývat nejdřív 26. listopadu, kdy ji čeká první schůze po předčasných volbách.