Senát zatrhl daňové změny, naopak zrušení sKaret prošlo hladce

Praha – Senát podle očekávání zamítl návrh daňových změn souvisejících s novým občanským zákoníkem. Zamítl sporné daňové osvobození dividend i zvýhodnění investičních fondů. Projednávání zákona tím končí, protože sněmovna, která by o tomto vetu za jiných okolností rozhodovala, je rozpuštěná. Senátoři rovněž neodsouhlasili zákon o dani z nemovitosti, kterou měl nově platit kupující místo prodávajícího. Zamítnutí může přitom přinést potíže s uplatňováním nového občanského zákoníku, který má vstoupit v účinnost od příštího roku. Naopak zrušení sKaret prošlo horní komorou hladce.

Kvůli změnám v zákonu o dani z nemovitosti se od začátku očekávalo těsné hlasování. Norma totiž měla upravovat platbu daně z nemovitosti – kdy by ji měl státu místo prodávajícího odvádět kupující. Nový zákon pak měl v souladu s novým občanským zákoníkem používat místo pojmu „nemovitost“ výraz „nemovitá věc“.

Sazba daně by se nezměnila tak jako tak a zůstala by na současné úrovni čtyř procent. Ministr financí Jan Fischer senátory varoval, že nepřijetí zákona ochudí státní rozpočet v příštím roce o čtyři až sedm miliard korun.

Senátor ČSSD Jiří Dienstbier se nechal slyšet, že vláda by nyní měla navrhnout zákonné opatření, které přinese kroky nezbytné k funkčnosti nového občanského zákoníku. Změnu plátce daně odmítl v souladu s doporučením senátního ústavně-právního výboru kvůli tomu, že by to znamenalo neúměrnou zátěž pro ty, kdo si dům či byt chtějí pořídit s pomocí hypotéky. 

Rekonstrukce
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Do Senátu doputoval balík s doprovodnou legislativou k občanskému zákoníku, který zároveň ruší daně z dividend a snižuje odvody podílníkům investičních fondů. Ani tenhle návrh ale Senátem neprošel, proti byli sociální demokraté.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka už v srpnu avizovali, že Senát tuto předlohu zamítne. Označili ji za tunel a riziko pro veřejné rozpočty. ČSSD proto navrhla nejdřív celý balík daňových změn zamítnout a pak schválit jen doprovodné zákony k občanskému zákoníku. To je opačný postup, než s jakým přišla Rusnokova vláda v demisi. Ta chtěla nejdřív celý balík schválit a pak opravit jen tu část, která se týká daní z dividend a fondů.

Neodsouhlasení změn se totiž obával resort financí, který argumentuje, že tím vznikne v rozpočtu díra. „Kdyby byl daňový balíček zamítnut, tak by výpadky už v prvním roce mohly být až v řádu desítek miliard korun,“ varoval náměstek ministra v demisi Ladislav Minčič. „To už jsou rozpočtové turbulence, to už nejsou rozpočtové starosti,“ apeloval pak dnes přímo v Senátu Jan Fischer.

Přehled změn, které senátoři neodsouhlasili:

  • zisky investičních fondů měly být zdaňovány pěti procenty a vyplácené podíly měly být zcela od daně osvobozeny
  • dividendy a obdobné příjmy měly být zcela osvobozeny od daně z příjmů
  • daň z nemovitosti měl nově platit kupující místo prodávajícího

Jenže sociální demokraty neobměkčil. „Budu prosazovat, abychom tyto zákony zamítli. Vláda ať si předloží čistě technickou normu, nezbytnou k tomu, aby mohl nabýt účinnosti občanský zákoník,“ prohlásil senátor a člen ústavně-právního výboru Jiří Dienstbier (ČSSD). Minčič nicméně namítá, že ministerstvo financí není schopno v řádu jednoho či dvou měsíců zpracování takové normy stihnout.

Co tedy dělat? Podle Dienstbiera v takovém případě zbývá jediná varianta – navrhnout zákonným opatřením odklad celého občanského zákoníku. Podle Fischera by tohle mohla být jedna z variant řešení.

Ilustrační foto
Zdroj: Chaloupka Miroslav/ČTK

Prodej alkoholu pod dohledem

Senát naopak navzdory výhradám schválil nový zákon o povinném značení lihu, který reaguje na loňskou metanolovou aféru. Má pomoci potírat nelegální alkohol a také s ním spojené daňové úniky. Sníží se objem nejvyššího povoleného balení alkoholu, výrobci lihovin a distributoři budou muset skládat kauce. 

Zákon o povinném značení lihu

  • Největší možné balení alkoholu bude jeden litr, pouze v případě láhví bude přípustné nejvýše třílitrové balení. Dosud je možné prodávat až šestilitrové balení.
  • Třílitrové láhve s alkoholem nebude možné prodávat ve výčepech a barech.
  • Za porušení zákona bude hrozit až pětimilionová pokuta nebo dvouletý zákaz činnosti.
  • Zákon snižuje nejnižší objem alkoholu, který se ještě bude muset značit kontrolní páskou, na 0,6 decilitru.
  • Pokud výrobci odeberou nejvýše 25 tisíc kusů pásek, zaplatí kauci půl milionu. Nad toto množství bude kauce pět milionů.

sKarty končí, zatím je ale nevyhazujte

Senát dnes také hladce schválil, že letos na podzim skončí projekt kontroverzních sKaret. Jeho definitivní konec teď musí ještě potvrdit prezident Zeman. Ministerstvo práce už před pár měsíci vydávání karet, které měly sloužit pro výplatu všech sociálních dávek, zastavilo. Lidé je dostávali jen na vyžádání.

Zdeněk Škromach, místopředseda Senátu:

„Návrh na zrušení sKaret podal Senát širokým zastoupením. Jsme rádi, že se ho podařilo dotáhnout do konce. Systém sKaret nefungoval, a ačkoli měly šetřit peníze, stály hodně milionů korun.“

Do konce července mělo sKarty zhruba 277 200 lidí. Ti je zatím nemají vyhazovat, úřad práce jejich držitelům pošle informativní dopis, ve kterém se podrobně dozví, co mají dělat. Lidé si pak budou moci aktivně zvolit způsob výplaty. Pokud se člověk neozve, úřad práce automaticky výplatu zvolí na základě toho, jak člověk pobíral dávky dosud. Pokud je dostal na účet, bude je úřad dál posílat na účet. Jinak dostanou lidé peníze poštou. Lidé, kteří mají speciální sKartu, tedy lidé se zdravotním postižením, dostanou informaci o výměně sKarty za průkazku pro zdravotně postižené.

Senátoři by měli na dnešní schůzi projednávat i omezení podpory solárních elektráren.