Senát proti nelegálnímu alkoholu - prodej lihovin jen s koncesí

Praha - Senátní výbor podpořil boj s nelegálním alkoholem. Doporučil schválit novelu živnostenského zákona, která zavádí koncese pro obchodníky s lihovinami. Vláda tento zákon předložila spolu s dalšími návrhy v reakci na loňskou metanolovou aféru. Senát se bude novelou zabývat na své čtvrteční schůzi.

Kvasný a konzumní líh i lihoviny budou smět nově nabízet už jen obchodníci s koncesí. Senátní výbor totiž zařadil jejich prodej do režimu tzv. koncesované živnosti. Koncesi dostane každý obchodník, který o ni požádá. Na její vyřízení budou mít prodejci a hospodští půl roku. 

Podle lihovarníků je opatření pro evidenci dobré. Jedním dechem ale dodávají, že je poměrně bezzubé. „Pro to, aby skutečně byla důsledná dohledatelnost nákupu a prodeje na úrovni gastronomie, je důležité zavést jako podmínku vydání licence pokladny s fiskální pamětí nebo takzvanou PC kasu,“ myslí si prezident Unie výrobců a dovozců lihovin Petr Pavlík. 

Podle ministerstva průmyslu a obchodu je v tuzemsku zhruba 185 tisíc podniků, kde prodávají rozlévaný alkohol. Lihoviny a líh tu v současné době prodává asi milion a 900 tisíc obchodníků. 

Zákon o povinném značení lihu

  • Kvasný a konzumní líh i lihoviny budou smět nabízet jen obchodníci s koncesí.
  • Největší možné balení alkoholu bude jeden litr, pouze v případě láhví bude přípustné nejvýše třílitrové balení. Dosud je možné prodávat až šestilitrové balení.
  • Třílitrové láhve s alkoholem nebude možné prodávat ve výčepech a barech.
  • Za porušení zákona bude hrozit až pětimilionová pokuta nebo dvouletý zákaz činnosti.
  • Zákon snižuje nejnižší objem alkoholu, který se ještě bude muset značit kontrolní páskou, na 0,6 decilitru.
  • Pokud výrobci odeberou nejvýše 25 tisíc kusů pásek, zaplatí kauci půl milionu. Nad toto množství bude kauce pět milionů.
Senát proti nelegálnímu alkoholu (zdroj: ČT24)