Další potravinový skandál v Polsku - krávy krmené masokostní moučkou

Varšava – V Polsku farmáři krmí krávy masokostní moučkou z mrtvých zvířat. To je ale v celé Evropské unii přísně zakázáno, masokostní moučka je totiž hlavní zdroj šíření tzv. nemoci šílených krav. S odhalením přišla polská televize TVN24. Reportáž se týká případů, které polské úřady vyšetřují už od května 2013. Podezřelé provozovny jsou uzavřené a aféru vyšetřuje polská prokuratura.

V Polsku, stejně jako Česku, je od konce roku 2003 zákonem zakázáno používat masokostní moučku jako krmivo pro jatečná zvířata. Polská televize TVN teď ale přišla na to, že v jedné z největších kafilérek v Polsku vyráběli po mnoho měsíců nebezpečnou masokostní moučku. Polští chovatelé ji pak využívali ke krmení skotu. 

Masokostní moučka

… je až o polovinu levnější než sója. I proto ji farmáři používají jako přísadu do krmiv. Zatímco krmení pro psy a kočky moučku obsahovat může, u zvířat, která jsou určena k lidské spotřebě, je to zakázané.

Důvodem je takzvaná nemoc šílených krav, odborně bovinní spongiformní encefalopatie (BSE), která se šířila právě prostřednictvím masokostní moučky. Za použití nelegálních přísad do krmiv hrozí až milionová pokuta (asi šest milionů korun).

Reportér televize se vydával za chovatele a od zaměstnance firmy Hetman koupil hned celou tunu masokostní moučky. Stačilo se jen odvolat na údajné kontakty s vedením firmy a materiál mu dovezlo firemní auto. 

Majitel firmy Hetman Jacek Luciński to ale popírá: „Provozovna fungovala tak, jako fungovala vždy. Žádnou moučku nevyrábíme, nemáme na to technické možnosti.“ Jenže novináři přišli na něco jiného. Reportér dokonce odhalil nelegální výrobní linku, které si „nevšimli“ ani veterinární inspektoři. 

Podle vyjádření polské agentury pro zemědělský trh se zveřejněná reportáž televize TVN týká případů, které veterinární inspekce i polská policie vyšetřují už od května 2013. Polské úřady už provozovny uzavřely, případ vyšetřuje prokuratura.

Ve střehu jsou i české úřady. Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben k polské aféře uvedl: „V souvislosti s možnými problémy s masokostní moučkou v Polsku si od polské veterinární služby Státní veterinární správa vyžádá informace a garance, že případná dovážená masokostní moučka je v pořádku.“

Vyjádření Agentury zemědělského trhu Polské republiky (ARR):

V Polsku dlouhodobě funguje Plán státní kontroly krmiv i státní monitoring krmiv. Každoročně je odebráno na 8 000 vzorků za účelem ověření přítomnosti nelegálních látek v krmných směsích. V roce 2013 bylo nalezeno pouhých 14 problematických vzorků.

V případě, že kontrola zjistí přítomnost zakázaných látek v krmivech, jsou stáda, kterým bylo krmivo podáváno, poražena, aniž by se produkt dostal na trh. Všechny případy nelegálních přísad do krmných směsí polská veterinární inspekce nadále prošetřuje a o jejich závěrech bude veřejnost informována.

Polsko patří k největším dovozcům masa. Pokud se podávání zakázaného krmiva v polských chovech a dovoz masa potvrdí, může to ohrozit i českého spotřebitele. Tzv. nemoc šílených krav je totiž přenosná na člověka. Kolik infikovaného masa ale musí sníst, aby se nakazil, lékaři neví. „Zdaleka ne všichni se nakazí. Nemoc se projevuje neuropsychiatrickými příznaky, průběh bývá velmi rychlý, následky katastrofální a léčba neexistuje,“ říká František Koukolík z Thomayerovy nemocnice v Praze.

Po celém světě zemřelo od roku 1989 na novou variantu lidské BSE 176 lidí. U všech lékaři prokázali, že jedli hovězí maso.

Události o polské aféře s masokostní moučkou (zdroj: ČT24)