Kuřáci budou mít asi hlouběji do kapsy, cigarety zdraží až o 4 koruny

Praha – Ministerstvo financí navrhuje zvýšit od příštího roku spotřební daň u cigaret a tabákových výrobků více, než původně plánovalo. Krabička cigaret by tak mohla podražit o čtyři koruny. Vliv na zvyšování ceny má přitom slabší koruna.

ČR musí od roku 2014 splnit směrnici EU, která požaduje od příštího roku spotřební daň 90 euro na 1 000 kusů cigaret. A právě slabší koruna si žádá, aby se spotřební daň zvýšila. Podle výpočtů MF by totiž podle nově odhadovaného kurzu 25,80 Kč/EUR spotřební daň byla jen zhruba 87,2 eura. Kdyby totiž Česko závazek nedodrželo, hrozily by zemi sankce. 

Ministerstvo financí:

„Vzhledem k tomu, že nelze úplně přesně predikovat, zda nedojde k dalšímu zhoršení směnného kurzu české koruny vůči euru, je možné, že dojde ke korekci navrhovaných změn sazeb spotřební daně z tabákových výrobků.“

Krabička cigaret by tak měla podle MF zdražit ve srovnání s letošním rokem o zhruba čtyři koruny. „Dvě koruny z toho jdou na vrub směnného kurzu. U levnějších cigaret bude dopad vyšší, u dražších pak nižší,“ přibližuje Petr Kusý z ministerstva financí. Loni schválená novela počítala přitom s nárůstem ceny jen o dvě koruny. 

Státní kasa by měla získat ve srovnání s již schváleným návrhem každý rok o 1,6 miliardy korun více na spotřební dani a desítky milionů v případě daně z přidané hodnoty. „Vzhledem k očekávanému předzásobení subjektů tabákovými výrobky zdaněnými současně účinnou sazbou spotřební daně může být očekávaný hospodářský dopad nižší,“ upozornilo MF. 

Ministerstvo financí chce v nové Poslanecké sněmovně, která vzejde z voleb, prosadit co nejrychleji, aby byla změna účinná už od ledna 2014. Tabákovým firmám se ale návrh ministerstva financí nelíbí. Varují, že zvýšení cen povede k tomu, že se prodejci před zdražením zásobí levnějšími cigaretami a státní kasa by tak prý mohla přijít na daních i o miliardu korun. Tabákové firmy proto navrhují postupné zvýšení daně tak, aby byly od 1.ledna 2014 ponechány platné sazby a další zvýšení nastalo až od ledna 2015. To podle nich umožňuje i evropská legislativa.

Vydáno pod