Kosovo s Makedonií nenachází řešení, trpí tím oba státy

Priština - Kosovo a Makedonie se snaží ukončit vzájemné obchodně-politické spory. Všechna dosavadní jednání ale zatím ztroskotala. Nadále trvá embargo na dovoz makedonského zboží nebo zpoplatněné hranice pro obyvatele Kosova mířící do sousední Makedonie. Na vyhrocenou situaci doplácejí ekonomiky obou zemí.

Historie makedonsko-kosovské války se začala psát už v červenci. Skopje tehdy omezilo dovoz pšenice a mouky od všech členů Středoevropské zóny volného obchodu. Snažilo se tak ochránit domácí produkci. Sousední Kosovo na to nejprve odpovědělo zákazem dovozu makedonských potravin.

„Zaměřili jsme se na řešení tohoto problému. Chceme najít společnou řeč s Kosovem, abychom v budoucnu už podobné problémy neměli. Je to ve prospěch ekonomiky našich zemí a občanů,“ zmínil makedonský ministr hospodářství Valon Saračini.

Dosavadní jednání ale žádný smír nepřinesla. Makedonie naopak přišla v neděli s dalším opatřením. Od obyvatel Kosova mířících do země začala vybírat na hranicích poplatky. „Přejet makedonské hranice je velmi drahé. Dvě a půl eura pro dospělého. To je tedy 10 eur a dalších pět za auto. Celkem 15 eur za přejetí hranic. To, co dělají Makedonci, je katastrofické a ubohé,“ nechal se slyšet taxikář Bardhyl Przha.

Kosovsko-makedonský spor (zdroj: ČT24)

Kosovo vrátilo svému sousedovi protiúder - původní embargo na dovoz makedonských potravin rozšířilo i na ostatní zboží. „V okamžiku, kdy se makedonská vláda rozhodne a začne rušit všechna opatření, ať už jsou to limity na dovozy obilí a mouky, nebo další omezení, zrušíme zákaz pro makedonské výrobky,“ namítla kosovská ministryně průmyslu a obchodu Mimoza Kusariová-Lilaová.

Po pondělním jednání kosovské ministryně průmyslu a obchodu s jejím sousedním protějškem se zdálo být vše na dobré cestě. Jenže podle některých makedonských médií důvod k optimismu zatím není. Podle nich se totiž Skopje chystá místo smíru na zavedení vízové povinnosti pro kosovské občany. To by současný spor ještě víc prohloubilo.