Výrobky ze zvířat krmených masokostní moučkou se do ČR nedostaly

Varšava – Polští veterináři ujišťují, že do Česka se nedostaly žádné výrobky ze zvířat, která se krmila nepovolenou masokostní moučkou. Hlavní polský veterinář Janusz Zwiazek o tom informoval českou Státní veterinární správu. Polská televize TVN poukázala tento týden na to, že polští farmáři krmí skot masokostní moučkou. Ta se přitom považuje za hlavní zdroj šíření nemoci šílených krav a pro krmení je zakázaná.

Mluvčí české Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben uvedl, že podle odpovědi hlavního polského veterinárního lékaře Janusze Zwiazeka českým kolegům se žádné výrobky ze zvířat, která se v Polsku krmila masokostní moučkou, do Česka nedostaly. Zwiazek zároveň ujistil, že když Poláci zjistí, že v krmivu je masokostní moučka, zlikviduje se celé stádo v kafilérii. Strašení konzumentů tak prý není podle polského veterináře na místě. 

Polská televize TVN tento týden informovala o tom, že polští farmáři krmí skot masokostní moučkou. Ta je totiž levnější než sója. Jenže od roku 2003 je zakázáno moučku používat jako krmivo pro zvířata určená k lidské spotřebě. Masokostní moučka se totiž považuje za hlavní zdroj šíření takzvané nemoci šílených krav. 

Nebezpečnou moučku podle TVN přitom „po mnoho měsíců“ vyráběli a prodávali pracovníci firmy Hetman, což je jeden z největších provozovatelů kafilérií v Polsku. Reportér polské televize se vydával za chovatele, bez problémů přitom nakoupil u firmy tunu moučky. Tu mu dokonce dovezlo firemní auto. Firma to přitom popírá.

Vydáno pod