Problémy OKD mají zaplatit vlastníci, tvrdí šéf ČSSD

Praha - Za situaci v OKD jsou podle ČSSD zodpovědní její vlastníci. Měli by proto do firmy vrátit část zisku z minulých let. Když selžou, musí jednat vláda, prohlásil předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. K napjaté situaci v Moravskoslezském kraji podle něj přispěly i reformy bývalého kabinetu. Mluvčí OKD Marek Síbrt ovšem upozornil, že firma do ostravsko-karvinského revíru v posledních letech výrazně investovala.

„Je evidentní, že tento soukromý podnik a vlastníci tohoto soukromého podniku inkasovali v minulých letech, kdy byly vyšší výkupní ceny uhlí, výrazné zisky, v řádu miliard a desítek miliard korun. Sociální demokracie je přesvědčena, že primární odpovědnost za stabilizaci OKD a udržení zaměstnanosti musí mít vlastníci této soukromé společnosti,“ uvedl Sobotka.

Pokud vlastníci, na něž by měla vyvíjet tlak i vláda, selžou, pak by měl podle předsedy sociálních demokratů nastoupit stát. „A příští vláda bude muset zvažovat reálně všechny možné varianty, jak udržet zaměstnanost v Moravskoslezském kraji a jak případně pomoci překonat období, ve kterém jsou velmi nízké výkupní ceny uhlí, které produkuje OKD.“

Obecně se podle šéfa sociálních demokratů dá situace v regionu zlepšit, když bude vláda lépe hlídat vývoj cen elektrické energie, podpoří všechny připravené projekty průmyslových zón, investuje do dopravní infrastruktury nebo aktivní politiky zaměstnanosti.

Některé možné varianty státní intervence nastínil stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek. „V ideálním případě by to mohlo být tak, že ten vlastník prodá třeba důl Paskov státu za korunu a stát potom zajistí ten útlum a podobné věci,“ uvedl s tím, že si jen těžko dokáže představit přímou finanční pomoc soukromé firmě. Ta by se podle něj těžko vysvětlovala i proto, že společnost v minulosti vyplácela vysoké dividendy. „Samozřejmě krajní variantou je, že bude konkurz.“

OKD se brání – investovala ve velkém

Požadavek šéfa sociálních demokratů však OKD podle jejího mluvčího Marka Síbrta již splnila – v letech 2007 až 2012 investovala do svého rozvoje a modernizace zhruba 27 miliard korun. „Bez těchto prostředků by v současnosti těžba v ostravsko-karvinském revíru s mimořádně náročnými geologickými podmínkami již pravděpodobně neprobíhala. Doly by byly uzavřené, nebo v nich probíhal útlum. Firma by tak nemohla dávat práci téměř 13 tisícům svých zaměstnanců,“ uvedl Síbrt. Dodal, že na daních a dalších poplatcích navíc firma v letech 2004 až 2012 odvedla do veřejných rozpočtů téměř 36 miliard korun.

O práci by mohlo přijít až 71 tisíc lidí

Podle serveru iDNES již vláda záchranný plán připravuje. Navrhuje snížení cen elektřiny pro největší průmyslové podniky, převzetí krachujícího Dolu Paskov nebo odložení povinných investic do ekologie. Plánem, který vypracovalo ministerstvo průmyslu s krizovou skupinou pro řešení situace v kraji, se vláda začně zabývat od příštího týdne.

Situaci v kraji vyhrotily problémy Dolu Paskov, který patří právě OKD, ve které má nepřímo podíl i miliardář Zdeněk Bakala. OKD uvažuje o zavření dolu, což by v příštím roce připravilo o práci nejméně 2 500 lidí. Pokud by padla celá společnost OKD, výpověď by dostalo dohromady až 71 tisíc lidí, počítá katastrofická varianta ministerského návrhu.

  • OKD je největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji. Zaměstnává zhruba 13 tisíc lidí.
  • Loni tam hrubá průměrná mzda činila 37 149 korun, pracovníci na šachtách si vydělali průměrně 35 283 korun měsíčně. V ČR činila průměrná mzda 25 101 korun.
  • Majitelem OKD je společnost New World Resources, která měla v pololetí čistou ztrátu 395,7 milionů eur, tedy 10,2 miliard korun. Loni měla ve stejném období zisk 35 milionů eur.