Češi postaví každý rok svépomocí tisíce rodinných domů

Praha – V Česku přibývá lidí, kteří si dům postaví raději sami či s pomocí přátel, než aby si najali firmu nebo developera. Loni bylo takto postaveno zhruba 5 000 nových domů. To je o třetinu víc než v minulých letech. Důvod je jasný – dům postavený svépomocí vyjde až o polovinu levněji.

Bohumír Kašík si dům postavil sám, protože chtěl ušetřit. Nové bydlení ho stálo 1,7 milionu korun. Kdyby si nechal dům postavit na klíč od developerské firmy, zaplatil by i dvojnásobek.

Podobně jako pan Kašík teď uvažuje stále více lidí. U architekta si koupí projekt, o zbytek se pak postarají sami, případně s jedním zedníkem. A na odborné práce najmou elektrikáře, tesaře a další odborníky. „Současné materiály jdou svépomocným stavebníkům na ruku. Například se nepoužívá klasická malta. Opravdu se jedná o takovou skládačku, kterou bychom mohli srovnat s legem,“ říká Pavel Tesárek ze serveru Svepomoci.cz.

„Není výjimkou, že získáváte padesáti i více procentní slevy na materiál. Stavební firmy neustále pracují s ceníkovými cenami,“ dodává architekt Lubomír Křivka.

Stavba svépomocí
Zdroj: ČT24

Zkušenosti a pracovní postupy si lidé vyměňují hlavně na internetu, kde za poslední rok vzniklo hned několik odborných portálů pro stavaře amatéry. Profesionálům se ale nový trend příliš nelíbí. Vrátila se totiž situace z dob socialismu, kdy si každý stavěl dům sám.

„Vnáší se do toho takový amatérismus, vynaložené prostředky nemusí dopadnout nejlépe,“ upozorňuje na možná rizika Miloslav Mašek ze Svazu podnikatelů ve stavebnictví. „Stavění má různé technologické lhůty a ten, kdo tomu nerozumí, to neví. Ještě je stavba vlhká a už tam montují dveře,“ přidává se Ján Stempel z Fakulty architektury ČVUT.

Ve chvíli, kdy každý řemeslník dělá jinou část stavby, je navíc velmi těžké reklamovat případné nedostatky. V neposlední řadě hraje roli i čas – ti, kteří si staví dům svépomocí, můžou zapomenout na volné víkendy či dovolenou. I tak ale 80 procent takových stavitelů dokončí svoje bydlení v průměru do dvou let.

Přibývá Čechů, kteří si dům staví svépomocí (zdroj: ČT24)