Schodek rozpočtu by mohl být až 112 miliard

Praha – Ministr financí v demisi Jan Fischer v Otázkách Václava Moravce připustil, že plánovaný schodek státního rozpočtu ve výši 110 miliard nemusí být konečné číslo. „Pro mě je jediné konečné číslo tři procenta podílu deficitu na HDP. To nesmí být překročeno,“ uvedl Fischer s tím, že rozpočet pro rok 2014 by mohl skončit i se schodkem 112 miliard korun.

„Jako ministr financí bych radši viděl 110 miliard. Bude to ale rozhodnutí a zodpovědnost vlády,“ prohlásil ministr v demisi. Připustil, že pokud by ho kabinet donutil připravit rozpočet s vyšším schodkem, než je 112 miliard, osobně by se k němu vymezil a nehlasoval by pro něj spolu s vládou. „Nechci se podepisovat pod něco, za co potom nebudu schopen nést elementární zodpovědnost.“

Fischerův předchůdce v úřadě Miroslav Kalousek (TOP 09) chystal pro příští rok rozpočet s deficitem 115 miliard. V letech 2015 a 2016 počítá návrh Fischerova úřadu s rozpočtovým deficitem 120 miliard korun. To by mělo udržet podíl schodku na hrubém domácím produktu pod třemi procenty.

Plány Rusnokova kabinetu na další rozpočty
Zdroj: ČT24

Vláda využije optimistických výhledů

Vláda se podle Fischera domnívá, že vývoj ekonomiky by mohl být v příštím roce lepší než odhadovaný růst o 0,8 procenta. „Pracujeme s tempem 1,3 procenta,“ řekl. Na daňových výnosech to podle něj znamená zhruba čtyři nebo pět miliard korun navíc.

Ministr dále uvedl, že v návrhu rozpočtu počítá s navýšením plateb pro státní pojištěnce ve výši 3,7 miliardy korun. „Tedy ne 5,7 miliardy, které požaduje ministr zdravotnictví Martin Holcát,“ dodal Fischer. Návrh rovněž počítá s navýšením platů ve státní správě, včetně policistů. Zatím se zvažuje výše růstu jedno, 1,5 a dvě procenta, uvedl Fischer s tím, že on sám se kloní k nárůstu o 1,5 nebo dvě procenta. V oddíle ministerstva dopravy by podle něj mohlo jít 1,7 miliardy korun na Operační program Doprava.

O návrhu rozpočtu bude ještě vláda jednat a 20. září ho projedná tripartita, lze tedy očekávat, že vláda rozpočet schválí až poté. Do Poslanecké sněmovny, která je nyní rozpuštěna, musí vláda rozpočet dodat do konce září. Nová sněmovna se bude návrhem zabývat nejdřív 26. listopadu, kdy ji čeká první schůze po předčasných volbách.

Fischer je ochoten upravit návrh změn daní. U prodeje nemovitostí ale neustoupí

V návrhu daňových změn souvisejících s novým občanským zákoníkem je Fischer ochoten upravit body týkající se daňového osvobození dividend a zvýhodnění investičních fondů. Chce tak vyhovět Senátu, který minulý týden návrh zákona zamítl. Fischer ale trvá na tom, aby daň z nabytí nemovitosti platil kupující místo prodávajícího, což Senát také neschválil.

Pokud nebudou daňové zákony schváleny, pak je podle Fischera jediným řešením posunutí účinnosti občanského zákoníku, který by měl platit od příštího roku. Ministerstvo proto zřejmě jako zákonné opatření navrhne nový balík daňových zákonů. „Pokud by šlo jen o úpravu zdanění investičních fondů a osvobození od daně z dividendy, pak to jde udělat velmi rychle. V podstatě to máme připravené, lze to udělat ze dne na den,“ řekl Fischer.

Občanský zákoník v ohrožení?

Pokud by ani nový balík daňových zákonů neprošel, pak by zřejmě následoval návrh odložení účinnosti občanského zákoníku. „Má to asi tuhle logiku a jestli by to bylo zákonné opatření, nebo by se toho ujala už nová Poslanecká sněmovna, až bude sestavena po předčasných volbách, to je věc diskuse,“ dodal Fischer.

Fischer již dříve senátory varoval, že pokud parlament změny neschválí, může to znamenat propad příjmů státu v řádu desítek miliard korun. Zdůvodnil to tím, že by například vznikly mezery v zákonech, které by bylo nutno vyřešit výkladem zákona ve prospěch daňových poplatníků. Vznikl by například chaos ohledně terminologie, kterou přinesl nový občanský zákoník. Byla by to podle něj příležitost pro daňové poradce i pro tzv. daňové optimalizace, které by umožnily poplatníkům snižovat si daňový základ. Jen obecní rozpočty by prý kvůli nejasnostem ohledně nové úpravy nemovitých věcí přišly o pět miliard korun.