Odplata za solární daň: Provozovatelé žádají po ČR 3,3 miliardy

Praha - Čtyřicet tuzemských i zahraničních provozovatelů žaluje Českou republiku kvůli změnám podmínek provozování solární energie. Po státu požadují kompenzaci ve výši 3,3 miliardy korun. V Otázkách Václava Moravce potvrdil toto číslo ministr financí v demisi Jan Fischer. On sám prý už s „dramatickým nárůstem“ této částky nepočítá. „Myslím, že už by to nemělo jít dramaticky výš,“ uvedl Fischer s tím, že by ho mrzelo, kdyby se tato částka měla platit ze státního rozpočtu. Náhradu škody chtějí provozovatelé kvůli 26procentní dani z výnosů solárních elektráren.

Omezení podpory fotovoltaiky schválili poslanci v listopadu 2010. Novela příslušného zákona mimo jiné stanovila, že elektřina z elektráren uvedených do provozu v letech 2009 a 2010 bude po dobu tří let podléhat dani 26 procent. Podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie dále omezuje i aktuální novela, kterou v pátek schválil Senát. Tato novela však podle Fischera „dramatický nárůst“ požadavků na kompenzaci nepřinese.

Jan Fischer, ministr financí v demisi:

„Arbitráže jsou buďto rozjeté, nebo jsou v nějaké fázi, kdy se brzy rozjedou. Ministerstvo financí se bude vůči všem vymezovat a protestovat. Máme, myslím, dobře nabito, aby to dopadlo dobře.“

Senátem schválená novela ukončuje podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů uvedených do provozu od 1. ledna příštího roku. Příjemci dotací také budou muset odkrývat své vlastníky. Snižuje i příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů, který spotřebitelé platí v ceně elektřiny. Novela také stanovuje horní hranici příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů ve výši 495 korun za megawatthodinu, zatímco letos lidé platí 583 korun.

Solární daň se bude odvádět z elektřiny vyrobené od 1. ledna příštího roku, a to po tu dobu, po kterou bude trvat právo na podporu výroby elektřiny. Její sazba klesne z dosavadních 26 na deset procent. Vztahovat se bude na elektrárny uvedené do provozu v roce 2010, kdy vrcholil solární boom.

Ministr financí v demisi Jan Fischer v OVM (zdroj: ČT24)

Velké rozšíření solárních elektráren v letech 2009 a 2010 vedlo k razantnímu zvýšení celkové částky, která míří na podporu obnovitelných zdrojů. V letošním roce jde o 44,4 miliardy korun, z toho 11,7 miliardy platí vláda ze státního rozpočtu a zbytek spotřebitelé v cenách elektřiny. Štědrou podporu solární energie prezident Miloš Zeman už dříve nazval „solárním tunelem“.

Vydáno pod