Rostoucí zájem o garsonky: Starší nejsou a novostavby jsou drahé

Praha - V Česku roste poptávka po menších bytech. Čím dál více Čechů, zejména seniorů, totiž řeší otázku, jak za bydlení ušetřit. Malých starších bytů ovšem razantně ubylo a garsonky v novostavbách zase bývají příliš drahé. Někteří lidé proto své bydlení řeší výměnou bytu jako ve známém českém filmu Kulový blesk.

O menší byt dnes nejeví zájem pouze jednotlivci, bezdětné páry nebo důchodci, ale i rodiny s dětmi. Zatímco ještě před pěti lety si lidé v Praze kupovali nejčastěji byty o rozloze 65 metrů čtverečních, dnes už je to o pět metrů méně. Podle Milana Taraby ze Sdružení nájemníků ČR však malých bytů ubývá, a byty postavené v novostavbách jsou pro lidi většinou příliš drahé.

Nová dvougarsonka v okrajových částech města stojí nejčastěji od 2,1 do 3 milionů korun. Za starší bydlení se sice platí míň, ale náklady na provoz tu bývají vyšší. „Zaznamenáváme u řady nájemníků tendenci připlatit si třeba dva tisíce měsíčně za to, že jdou do plně rekonstruovaného bytu,“ říká prezident Asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný.

Zatímco ještě v roce 1990 se v celé Praze platilo za metr čtvereční 2,60 Kčs měsíčně, o deset let později to v centru Prahy bylo díky regulaci 37 Kč a letos už ceny dosahují částky i 200 Kč za metr čtvereční. K první masové deregulaci došlo kolem roku 2006. Mnozí obyvatelé se tehdy z centra Prahy definitivně odstěhovali.

Někteří lidé proto své bydlení řeší výměnou bytu. Například v Brně se tři rodiny inspirovaly známým českým filmem Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka a uspořádaly akci „kulový blesk“. Přesun do menšího bytu měl zaručit nižší nájem, výměna za větší zase dostatečný prostor pro rodinu s dětmi. Těsně před stěhováním ale tento plán zmařili úředníci.

Bydlení tématem Událostí (zdroj: ČT24)