NKÚ zjistil v účetní závěrce MPSV chyby ve výši 11 miliard

Praha – Nejvyšší kontrolní úřad zjistil v účetní závěrce ministerstva práce a sociálních věcí nesprávnosti ve výši 11 miliard korun. Jde zejména o chybné účtování transferů spolufinancovaných z EU, chyby se ale týkají i vlastních dotačních titulů ministerstva. „Jde o chyby v účetnictví, ty peníze se tedy nikam neztratily, jsou ale špatně zaúčtovány,“ vysvětlila mluvčí NKÚ Olga Málková. Konkrétně šlo o to, že ministerstvo zaúčtovalo některé položky na jiné účty, než je dáno zákonem, neevidovalo některé pohledávky, nebo zanedbalo inventarizaci svého majetku.

Výši celkové nesprávnosti ovlivnilo zejména chybné účtování transferů. „Jednalo se o transfery spolufinancované z Evropské unie, které MPSV účtovalo na účty, které nejsou pro účtování transferů spolufinancovaných z EU právními předpisy určeny. Účetnictví MPSV proto nebylo správné,“ uvedla mluvčí.

Chybné účtování se podle NKÚ týkalo i transferů poskytovaných v rámci dotačních titulů Podpora rodiny a Podpora sociálních služeb, u nichž MPSV nevykázalo poskytnuté zálohy ve výši 6,6 miliardy korun.

Mluvčí NKÚ Olga Málková

„Účetnictví ministerstva nebylo správné, úplné a průkazné.“

Při kontrole, která se uskutečnila od října 2012 do května 2013, NKÚ také zjistil, že MPSV neevidovalo například pohledávky za Národním fondem, celkem šlo o 1,4 miliardy korun. V příloze účetní závěrky pak prý nevykázalo podmíněné dlouhodobé pohledávky a závazky plynoucí z uzavřených smluv.

Podle kontrolorů ministerstvo porušilo zákon, když nevyužilo všechny právní prostředky při uplatňování a hájení práv státu jako vlastníka majetku. Neřešilo totiž na základě inventur z let 2010 a 2011 nedohledaný majetek za 19,3 milionu korun. „Vzhledem k tomu, že MPSV neprokázalo kontrolorům, že na ministerstvu proběhla inventarizace majetku a závazků za rok 2012, nemůže NKÚ považovat účetnictví MPSV ani za průkazné,“ dodala mluvčí.

Padnou tresty?

„Jedná se formální záležitosti. Já se nebudu uchylovat k trestům pro jednotlivé účetní, které za chyby prakticky nemohou,“ doplnil ministr práce a sociálních věcí v demisi František Koníček.

NKÚ zjistil v účetní závěrce MPSV chyby ve výši 11 miliard (zdroj: ČT24)