Draghi: Oživování ekonomiky je teprve v plenkách

Berlín – Prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi vyzval evropské vlády, aby více podporovaly investice. Podle Draghiho se totiž ekonomika eurozóny zotavuje stále pomalu, navíc míra nezaměstnanosti se stále drží vysoko.

Ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí vzrostla 0,3 procenta. Draghi řekl, že to je sice vítaná zpráva, „avšak oživování je teprve v plenkách“. Radí proto evropským vládám, aby více podporovaly investice. Z hlediska konkurenceschopnosti je to podle něj účinnější nástroj, než snižování nákladů na práci. 

Vyhlídky pro růst spotřebitelských cen zůstávají utlumené a Rada guvernérů ECB očekává, že hlavní úrokové sazby zůstanou na současné nebo nižší úrovni delší dobu, řekl také šéf ECB. ECB na začátku září podle očekávání nechala svou základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,5 procenta. Naznačila přitom, že je připravena sazby dál snižovat, anebo zvýšit přísun peněz na finanční trhy, aby v případě potřeby zajistila, že sazby klesnou. 

Finanční systém už není ve stresu 

Z ECB dnes ale přišly i dobré zprávy. Ukazatel, který měří míru stresu ve finančním systému eurozóny, totiž klesl na nejnižší úroveň od začátku bankovní krize v roce 2007. Jde o celkový ukazatel systémového stresu, který zachycuje kolísavost na dluhopisových, akciových a devizových trzích i vzájemné vztahy mezi dílčími indexy.

Míra inflace v Evropské unii

… v srpnu činila 1,5 procenta, a snížila se tak z předchozích 1,7 procenta, kde byla v červenci. V zemích eurozóny klesla až na 1,3 procenta z 1,6 procenta o měsíc dříve. Plyne to ze zpřesněných údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Inflace tak nadále zůstává pod dvouprocentním limitem, který si jako strop cenové stability stanovila Evropská centrální banka (ECB).