OECD vzkazuje Česku: Myslete na vzdělávání dospělých

Praha - Česko by mělo přemýšlet, jak zlepšit vzdělávací systém dospělých. Podle Organizace pro mezinárodní spolupráci a rozvoj by měli lidé s rychle se měnícím trhem práce své dovednosti stále zlepšovat. Je to výzva nejen pro stát, ale taky pro zaměstnavatele a především zaměstnance, říká OECD, která sdružuje 34 nejbohatších ekonomik světa.

OECD: Česko by mělo zacílit na vzdělávání dospělých (zdroj: ČT24)

Rekvalifikační kurz může stát okolo 15 tisíc korun. V případě, že je ale uchazeč veden na úřadu práce a projde jím úspěšně, platí ho stát. A s tím, jak nezaměstnanost roste, zvedá se i počet zájemců.

Nabízí se kurzy účetnictví, daní, kurzy počítačové gramotnosti, administrativy nebo jazyků. Třeba právě v gramotnosti práce na počítači na tom nejsou Češi v mezinárodním srovnání nejlépe. Pokročilých je míň než polovina. Z okolních států jsou na tom líp Poláci i Maďaři. 

Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj má sice Česko poměrně kvalitní školní systém, ale instituce ani lidé nejsou připraveni vzdělávat se celý život. „Je to otázka toho, co mohou udělat zaměstnavatelé, aby zajistili lepší podmínky pro vzdělávání. Je to otázka toho, aby lidé za sebe vzali více zodpovědnost. Je to otázka toho, co může udělat vláda,“ říká Andreas Schleicher, zástupce ředitele pro vzdělávání OECD.