Nová auta na dračku nejdou, škodovky i tak uspěly

Praha - Evropané si život bez auta představit nedovedou. Nové kousky do svých garáží si ale poslední dobou nekupují. Prodeje v Evropské unii za posledních osm měsíců klesly víc než o pět procent na nové minimum 7,8 milionu aut.

Zákazníci hlavně v Itálii, ve Francii i v Německu o nová auta nemají zájem a prodeje klesají.  Nekupovala se hlavně auta skupiny PSA Peugeot Citroen, meziročně se registrace propadly skoro o pětinu. Prodeje největší evropské automobilky Volkswagen klesly víc než o desetinu. 

Celkem se minulý měsíc ve 27 státech EU registrovalo 653 872 nových osobních aut.

Prodej vozů šel dolů i přesto, že ekonomika EU se vrátila k mírnému růstu. Propad se nevyhnul ani mladoboleslavské Škoda Auto, ta ale i tak co do počtu registrací nových aut v srpnu patřila mezi deset nejúspěšnějších značek v EU. Nových škodovek bylo v srpnu v EU registrováno 28 519. 

O něco lépe se vedlo také výrobcům luxusních aut. Počet registrací nových BMW v srpnu stoupl o skoro deset procent. Vzrostl i odbyt vozů Mercedes-Benz od německého Daimleru. Výrobci luxusních vozů Audi, který patří pod koncern Volkswagen, ale prodej klesl. 

Z velkých evropských automobilových trhů prodej rostl jen v Británii, a to o 10,9 procenta.

Ekonomika ČT24 o prodeji aut (zdroj: ČT24)