Vzduch na severu Moravy bude čistší, Brusel zaplatí odprášení

Brusel – Obyvatelé Moravskoslezského kraje se zřejmě už brzy nadechnou o něco čistšího vzduchu. K odprášení provozů tamních oceláren ArcelorMittal (AMO) a Třinecké železárny (TŽ) totiž firmy budou moci využít evropské peníze. Příslušné projekty na instalaci odprašovacího zařízení v hodnotě asi 1,2 miliardy korun schválila Evropská komise. Dva z největších znečišťovatelů životního prostředí v kraji by tak již brzy mohli vypouštět každý rok o stovky tun prachu méně.

Poskytnutí dotací oběma společnostem podle mluvčí komise Maríi Madridové umožní snížit znečištění vzduchu způsobované výrobou oceli, a zlepší tak stav životního prostředí v okolí. Madridová připomněla, že obě firmy působí v regionu, který trpí velmi znečištěným ovzduším.

„Evropská komise schválila státní pomoc pro další dva české projekty ke zlepšení čistoty ovzduší na Ostravsku. Hodnota překračuje jednu miliardu Kč,“ uvedl na svém twitterovém účtu eurokomisař Štefan Füle.

V Třineckých železárnách se má jednat o odprášení spalin a uzlů na takzvané aglomeraci číslo 2 za 910 milionů korun. „Po jeho realizaci se sníží celková roční produkce tuhých znečišťujících látek na tomto zdroji až o 130 tun za rok,“ uvedl generální ředitel Jan Czudek.

Mluvčí TŽ Petra Jurásková dodala, že na ekologické investici se začne pracovat prakticky ihned po schválení dotace. „Co nejdříve dokončíme projekční práce, stavět by se mělo začít v příštím roce,“ informovala Jurásková.

Evropské dotace na odprášení

  • ArcelorMittal Ostrava – 378 mil. korun
  • Třinecké železárny – 677 mil. korun

zdroj: MŽP

V AMO půjde o odprášení jižní aglomerace. Díky tkaninovému filtru by měla firma do ovzduší vypouštět ročně zhruba o sto tun prachu méně. Podle původních plánů mělo být toto odprášení hotovo už na začátku letošního roku. Jak ale dříve poznamenal ředitel AMO pro životní prostředí Petr Baranek, nikdo nepočítal s tím, že se jednání s komisí tolik protáhnou.

ArcelorMittal Ostrava
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Podle mluvčí AMO Barbory Černé Dvořákové by odprášení aglomerace Jih mělo být dokončeno do roku 2016. „Tkaninový filtr představuje nejúčinnější nástroj v odlučování prachu a dokáže zachytit i nejdrobnější prachové částice. V případě aglomerace budou tyto filtry instalovány jako druhý stupeň čištění spalin za nynější elektrostatické odlučovače, a bude tak zajištěna maximální účinnost odprášení,“ vysvětlila mluvčí.

Speciální tkaninové filtry na odprašování mají v jedné aglomeraci AMO už třetím rokem. Podařilo se díky nim snížit prašnost o 70 procent, tedy více než 100 tun za rok.

Polétavý prach může způsobit vážné nemoci jako astma nebo rakovinu plic. Čistší vzduch má Ostravsku přinést také program výměny starých kotlů na uhlí či plyn v domácnostech. Využily ho už tisíce lidí. Peníze ještě nejsou vyčerpané, na přihlášení do programu je čas do konce listopadu.

Komise s uvolněním peněz váhala

Jak uvedl Český rozhlas Radiožurnál, Evropská komise s dotacemi pro odprášení ArcelorMittalu a Třineckých železáren dlouho váhala. Měla údajně podezření, že odprášení má být ze zákona zaplaceno českým státem, nikoliv z evropských dotací. Nakonec ale komise po intenzivním lobbingu z české strany ustoupila.

Protože projekty nepřesahují hodnotu 50 milionů eur (1,3 miliardy korun), česká strana svůj záměr jen oznámila Evropské komisi. Po jejím výroku, že plány neporušují pravidla pro státní pomoc ekonomickým subjektům, nyní rozhodnou o konkrétní podobě pomoci české úřady.