Vláda navrhne OKD těžbu do roku 2016, u jednání bude i Zeman

Praha – Stát se s akcionáři OKD příští týden pokusí vyjednat podmínky, za nichž by byla těžba v Dole Paskov prodloužena až do roku 2016. Pokud se podle premiéra budou majitelé chovat jako gentlemani, mohlo by se to podařit. Úředníci ministerstva průmyslu mezitím propočítali pět variant budoucnosti Dolu Paskov. Jako nejdražší vychází státem dotovaná těžba do roku 2018, která by stála nejméně 10 miliard korun. O možnosti prodloužení těžby do roku 2016 by měli zástupci vlády a manažeři firmy jednat v úterý na schůzce u prezidenta Zemana.

Uzavření Dolu Paskov na konci roku 2014 oznámil v úterý majitel OKD, společnost NWR, která sídlí v Amsterodamu a prostřednictvím firmy BXR ji spoluvlastní český podnikatel Zdeněk Bakala. Podle NWR nebude ve střednědobém výhledu důl konkurenceschopný. NWR nicméně přišla s nabídkou, že je ochotná udržet důl v provozu až do roku 2018 za spoluúčasti státu ve výši 4 až 6 miliard korun.

Vláda v demisi Jiřího Rusnoka se den poté nechala slyšet, že nebude dotovat soukromého vlastníka nebo kupovat Důl Paskov, v němž pracuje téměř 3 000 horníků. Místo toho se kabinet chce soustředit hlavně na starost o lidi bez práce a širší obnovu regionu.

Varianty útlumu Dolu Paskov a náklady státu

  • uzavření 2014 bez pomoci státu – 0 Kč
  • uzavření 2014 s pomocí státu – 1,3 mld. Kč
  • převzetí s. p. DIAMO, uzavření 2018 – minimálně 10 mld. Kč
  • státní podpora OKD na prodloužení těžby do 2018 – přes 10 mld. Kč
  • uzavření 2016 bez pomoci státu – 0 Kč

Zdroj: MPO

Vládní materiál o budoucnosti Dolu Paskov, který má Česká televize k dispozici, z pěti možných variant doporučuje tu, podle které by prodloužení těžby do roku 2016 platil vlastník OKD, tedy společnost NWR. A právě o této možnosti by se mělo jednat v úterý na schůzce s manažery u prezidenta Miloše Zemana.

K uklidnění napjaté situace na severu Moravy možná přispěje i sám finančník Zdeněk Bakala. Se svými společníky z investiční skupiny BXR podle serveru Aktuálně.cz zvažuje možnost prodeje některých bytů, které dříve patřily těžební společnosti OKD, nájemníkům. Přesný počet ani podmínky prodeje nejsou známy.

ČSSD požaduje hloubkový audit OKD

Vláda by podle ČSSD měla připravit dlouhodobý plán řešení situace v Moravskoslezském kraji a jmenovat zmocněnce pro tento region. Strana požaduje rovněž provedení důkladného auditu hospodaření firmy OKD a kontrolu toho, zda společnost splnila všechny závazky vůči státu z doby privatizace. Řešení „hrozícího sociálního výbuchu“ požaduje po vládě také Asociace krajů ČR.

Šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka považuje riziko rostoucí nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji za jedno z klíčových témat pro politickou reprezentaci.

„Sociální demokracie by byla velmi nerada, kdyby osud horníků byl vyřešen způsobem, kdy na jedné straně majitelé prohlásí, že důl zavřou, a na druhé straně vláda prohlásí, že do soukromé společnosti nedá žádné finanční prostředky,“ prohlásil předseda ČSSD a dodal, že lidé ohrožení ztrátou práce by neměli zůstat uvězněni mezi těmito krajními stanovisky.

„Pokud sociální demokracie získá ve volbách silný mandát, je připravena personálně i finančně posílit všechny instituce, které se zabývají aktivní politikou zaměstnanosti v Moravskoslezském kraji. Pro tento účel chceme použít především prostředky z EU,“ navrhl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

S vlastním plánem, jak situaci v OKD zvládnout, přišly také odbory. Představily ho na jednání tripartity. „My jdeme s návrhem, aby se ustavila skupina na nejvyšší úrovni, na úrovni ministrů a sociálních partnerů, ve které tento problém budeme systémově řešit,“ popsal předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula. Na ustavení komise k řešení problémů OKD se nakonec tripartita shodla, tým by se měl zformovat do několika týdnů.

Prodali jsme OKD Bakalovi, ale nemůžeme za to

Sobotka zopakoval, že primární zodpovědnost mají vlastníci, kteří mají zisky z minulých let využít ke stabilizaci OKD. „Pokud sociální demokracie ve volbách uspěje, budeme prosazovat důkladný audit hospodaření společnosti OKD v minulých letech, důkladnou kontrolu privatizačních smluv a závazků, které byly uzavřeny mezi společností OKD a státem,“ vysvětlil stanovisko ČSSD.

„Chci jenom připomenout, že OKD je společnost, která tím, že se zabývá těžbou uhlí, potřebuje maximální kooperaci ze strany státu, a stát má podle mého názoru řadu nástrojů, jak si vynutit na OKD dodržování privatizačních závazků,“ poznamenal dále Sobotka.

Protest horníků v Ostravě
Zdroj: ČT Ostrava/Martin Straka

Vyjádřil se také v tom smyslu, že ČSSD nenese zodpovědnost za současnou situaci kvůli tomu, že v roce 2004 jako hlavní vládní strana zprivatizovala 46procentní podíl v OKD za 4,1 miliardy korun. Krátce poté vyplatilo OKD dividendu 8,5 miliardy korun. Podle Sobotky ale stát jako minoritní vlastník tehdy žádným způsobem vyplácení dividendy nemohl ovlivnit.

Aktivně musí podle ČSSD jednat taky stát. Jedním z kroků by mohlo být zřízení funkce zmocněnce, který by měl právo vládě předkládat návrhy týkající se řešení situace v kraji a pomáhal by tak koordinovat vládní politiku v této oblasti.

V minulosti už vláda zmocněnce pro Moravskoslezský kraj měla. Nejprve jím byl Vítězslav Zamarský, kterého v dubnu 2006 vystřídal Petr Wolf. Bývalý poslanec ČSSD, který se dnes vyhýbá šestiletému trestu vězení za dotační podvod, ve funkci vydržel do jejího zrušení v listopadu téhož roku.

Jednání mezi odbory a vedením OKD nyní vzal do svých rukou speciální zprostředkovatel. Ten by měl nyní sepsat kompromisní návrh sporné kolektivní smlouvy. Pokud to nepomůže, hrozí odbory na počátek listopadu stávkou.