Šéf komory veterinářů čelí kvůli výrokům o mase výzvě k rezignaci

Brno/Praha - Pod prezidentem Komory veterinárních lékařů Janem Bernardym se povážlivě kýve židle. Děkan Fakulty veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně Ladislav Steinhauser ho dnes vyzval k odchodu z funkce. Vadí mu Bernardyho kontroverzní výrok o kontrole masa. O osudu svého předsedy rozhodne nejspíš představenstvo komory, které by se mělo sejít v nejbližší době.

Podle Steinhausera by měl Bernardy odstoupit, protože svým „nekompetentním vystupováním a uveřejňováním nepodložených informací“ poškodil práci veterinárních lékařů v Česku. Steinhauserovi vadí Bernardyho páteční tvrzení o nedostatečné kontrole dovezeného masa v českých obchodních řetězcích.

„Výrok vyvolal mezi kolegy velmi negativní reakce. Neměl pro něj žádnou oporu, nezazněl žádný příklad. Chtěl se pouze zviditelnit,“ domnívá se Steinhauser, jinak také jednatel firmy, která se zabývá produkcí masa a masných výrobků.

Sporný výrok zazněl na závěr Světového veterinárního kongresu v Praze. Ministr zemědělství Miroslav Toman poté Bernardymu pohrozil soudem, pokud své tvrzení neprokáže. Bernardy následně vydal nové prohlášení, kde se už o nedostatečné veterinární kontrole nezmínil. Uvedl ale, že se v českých obchodech pod značkou CZ prodává i dovezené maso, které bylo v Česku pouze zpracováno. „Česká veterinární komora ručí za práci svých členů, soukromých veterinárních lékařů, ale nemůže ovlivnit úroveň veterinární péče u zvířat, jejichž maso bylo dovezeno ze zahraničí,“ uvedl v pátek.

Podle Bernardyho by se mělo maso z dovozu kontrolovat častěji. Státní veterinární správa (SVS) ale absenci českých kontrol u masa v obchodech odmítla. Podle ní má výrok negativní dopad na důvěru českých spotřebitelů v potraviny, které se dostávají na jejich stoly. Komora veterinárních lékařů ale zadala vlastní testy vzorků drůbežího masa z maloobchodu, výsledky by měly být k dispozici v řádu týdnů.

Vydáno pod