Čeští zemědělci nepřijdou o miliardu z EU, ale „jen“ o 800 milionů

Brusel - Evropská komise nejspíše už v nejbližších týdnech rozhodne o změnách v krácení přímých plateb zemědělcům. Čeští farmáři přitom místo předpokládané miliardy mají letos z evropských peněz přijít „pouze“ o zhruba 800 milionů korun. Po zasedání ministrů zemědělství a rybolovu unijní osmadvacítky se takto vyslovil ministr zemědělství Miroslav Toman.

Evropská komise před pár měsíci navrhla nižší dotace pro farmáře. Chce tak vyřešit nedostatek peněz v letošním zemědělském rozpočtu. Největší spory jsou okolo pravidla, podle kterého se více peněz bralo rozsáhlejším zemědělským podnikům, jejichž obvyklá roční dotace převyšuje 5 000 eur (kolem 130 000 korun).

Definitivní rozhodnutí padne možná do konce září

Brusel nyní podle Tomana hodlá snížit hranici z 5 000 na 2 000 eur (asi 52 000 korun) a definitivně by to měl stvrdit ještě tento měsíc. „Znamená to ušetřených řádově 200 milionů,“ prohlásil český ministr. Na místo miliardy, se kterou jako se ztrátou kalkulovala například česká agrární komora, by tak zemědělci mohli přijít v závislosti na kurzu eura asi o 800 milionů korun.

Ve společném dopise navrhli snížení hraniční částky evropskému komisaři odpovědnému za zemědělství Dacianu Ciolosovi ministři z Česka, Německa, Slovenska, Dánska a Lucemburska. Zvažovaný krok potvrdil i Ciolosův mluvčí Roger Waite. Komise podle něj v této věci respektuje i politickou dohodu mezi Evropským parlamentem a členskými zeměmi a jako hranici použije hodnotu 2 000 eur.

Eurobankovky
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/Fuse

Podle mluvčího navíc současné předpovědi ukazují, že proti rozpočtovým potřebám bude reálně chybět 1,47 miliardy eur (přes 38 miliard korun). Znamená to v letošních platbách při novém nižším prahu 2 000 eur potřebu jen čtyřprocentního krácení plateb. Při hranici 5 000 eur by bylo potřeba snižovat platby o 4,98 procenta.

Komise v polovině října podle nové rozpočtové předpovědi upraví procentní hodnotu snížení. S prahem 2 000 eur ovšem už hýbat nebude, dodal mluvčí.

Pokud by se prosadila původní hranice 5 000 eur, Češi by tratili přes 4,5 procenta z celkových dotací, tzn. procentuálně nejvíce v Evropské unii. Jejich ztráty by tak byly mnohem citelnější než třeba v Rakousku či v Polsku. V České republice je totiž, podobně jako v Německu či Velké Británii, více větších zemědělských podniků.