Pod svícnem tma - prodává bufet ve slovenském parlamentu načerno?

Bratislava - Účtenková loterie na Slovensku za sebou ještě nemá ani první losování, zapojily se do ní už ale desetitisíce lidí. Ti také často hlásí, když nedostanou při nákupu účtenku nebo mají pocit, že stvrzenka neodpovídá zákonu. Finanční správa prověřuje stovky udání a v naprosté většině případů skutečně podvody odhalila. A jeden z podvodů se podle některých rýsuje i přímo na půdě slovenského parlamentu.

Slovenský parlament vyhlásil křížové tažení proti neplatičům daní. Odhalit úniky na DPH má pomoci i účtenková loterie.   

Jak funguje účtenková loterie?

Lidé přihlašují stvrzenky z nákupů, jejichž cena přesahuje 1 euro. Úřady tak získávají důkazy, zda podnikatelé nešidí státní kasu. Za první dny lidé přihlásili do loterie asi 3,7 milionu účtenek.

První výherci účtenkové loterie budou známi příští týden, losovat se pak bude každé dva týdny. Deset šťastlivců si v každém kole rozdělí 20 tisíc eur. Jednou za měsíc se pak bude losovat osm věcných nebo peněžitých cen, na začátku to budou automobily.

Finanční správa dostala díky loterii na 500 udání a už rozdala první pokuty. Zjistila, že někteří podnikatelé ani nemají zaregistrované registrační pokladny s fiskálním modulem. To je přitom povinnost. Že pod svícnem bývá největší tma, platí zřejmě i ve slovenském parlamentu, v místním bufetu totiž registrační pokladnu nemají. 

Bufet není jen pro poslance, ale i pro návštěvníky Národní rady. A pod ni také přímo spadá. Podle vedení to znamená, že provozovna nemusí být nahlášená. Finanční správa ale o takové výjimce v zákoně neví. „Restaurace, která prodává zboží nebo službu, musí mít registrační pokladnu,“ trvá na dodržování zákona Patrícia Macíková z finanční správy. 

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Na účtence z parlamentu chybí údaj o DPH, ceny jsou přitom stejné jako v restauracích ve městě. „Já si osobně myslím, že to je okrádání státu nejvyšším zákonodárným sborem,“ říká slovenský poslanec Igor Matovič. 

Poslanci většinou tvrdí, že si v bufetu nesrovnalosti nevšimli. Ti z opozice to teď chtějí řešit. Někteří poslanci považují za úspěch, že se jim podařilo před rokem prosadit, aby v salónku vedle jednacího sálu byly u jídla a pití alespoň cenovky - správné účtenky ale nedostanou při nákupu ani tam.