Na benzinu a naftě se šetří, stát tratí miliardy

Praha - Benzinu a nafty se v Česku prodává stále méně a míň tak dostává na daních i stát. Výběr spotřební daně za prvních pět měsíců se meziročně propadl o miliardu a kvůli podvodům s palivy je nižší i výběr DPH. Proti 20milionovým kaucím, které mají podvodům zabránit, ale protestují firmy i někteří politici.

Ještě v roce 2008 stát na spotřební dani vybral přes 83 miliard korun. Pak ale daň vzrostla a v roce 2012 byl výběr už jen 80 miliard. A čísla za prvních pět měsíců letošního roku ukazují na další pokles. „Vidíme to u našich dopravců, kteří se musí chovat ekonomicky. Znamená to, že tankují převážně v zahraničí, kde je nafta levnější,“ říká Martin Felix, mluvčí sdružení Česmad Bohemia. 

Méně stát vybírá i na dani z přidané hodnoty. Je to často kvůli daňovým podvodům, ročně kvůli nim mizí 8 miliard korun. „Proto byl přijat zákon o pohonných hmotách. Jeho hlavním cílem je zpřísnit podmínky podnikání,“ upozorňuje Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu. 

Součástí zákona je 20milionová kauce pro dovozce paliva. Ta se nelíbí skupině senátorů, jak upozornily Lidové noviny. Senátoři proto podali ústavní stížnost. Podle senátorů částka diskriminuje část podnikatelů a odporuje Listině základních práv a svobod.