Povinné ručení zdraží až o 15 procent

Praha - Řidiči si v novém roce připlatí za povinné ručení. Kvůli změnám v občanském zákoníku můžou pojistky podražit až o 15 procent. Podle samotných pojišťoven se navíc zvednou jejich náklady o tři miliardy korun. Od září totiž platí hasičům výjezdy.

Průměrná částka, kterou řidiči platí ročně za povinné ručení, je 2 800 korun. Od Nového roku vytáhnou ale lidé z peněženky asi o další čtyři stovky víc. Pojišťovny zdražují kvůli povinným odvodům do Fondu zábran škod ve výši tří procent. Peníze jsou určené hasičům. Navíc už od září jim platí víc i za jejich zásahy u nehod. Za každou hodinu 5 600 korun. Dřív si přitom mohli účtovat jen likvidační práce. 

Druhým důvodem pro zdražení je změna občanského zákoníku a vyplácení škod u vážných nehod. U jednorázového odškodnění pozůstalých se totiž od ledna zruší fixní částky, které po úmrtí člověka obdrží jeho blízcí.

Jakub Hradec, výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů:

„Nedovedeme si představit, jak by mohly pojišťovny ustát dopady nového občanského zákoníku, aniž by výrazně navýšily pojistné… Nevíme, jestli to bude 15 procent, může to být více. Záleží také na kategoriích vozidel a na individuálních rozhodnutích jednotlivých pojišťoven.“

Povinné ručení v Česku si musí sjednat každý majitel motorového vozidla. Ceny se ale mezi jednotlivými státy v Evropě liší. Zatímco v Lucembursku zaplatí lidé v přepočtu asi 7,5 tisíce korun, v Lotyšsku jen necelé 2 000 korun. 

Velké pojišťovny v Česku po několika letech zlevňování povinného ručení zvedly letos sazby pojistek v průměru o tři procenta. Se zdražením začaly některé z nich již v loňském roce. U rizikových klientů je ale zdražení citelnější a dosahuje několik desítek procent.

Povinné ručení poskytuje 14 pojišťoven. Počet vozů pojištěných v rámci pojištění odpovědnosti za provoz motorových vozidel, takzvaného povinného ručení, činil v pololetí 6,957 milionu aut. Registrovaných vozidel bylo podle statistiky Centrálního registru vozidel asi 7,6 milionu.