Už v polovině října budou USA bez peněz, varoval ministr financí

Washington - Pokud Spojené státy včas nezvýší svůj dluhový strop, od poloviny října jim dojdou peníze. Upozornil na to ministr financí Jack Lew: „Kdyby vláda nakonec přestala být schopna platit všechny své účty, výsledky by mohly být katastrofální.“ Ministr proto vyzval politiky, aby urychlili debaty o zvýšení limitu zadlužení.

Přesně 17. října budou mít Spojené státy v hotovosti jen 30 miliard dolarů (zhruba 570 miliard Kč), což je částka, kterou Washington utratí za jediný den. A i když se kritické datum kvapem blíží, američtí politici stále nejsou schopní se na zvýšení dluhového stropu dohodnout. 

Americkou Sněmovnu reprezentantů ovládají republikáni, kteří prosazují snížení vládních výdajů a souhlas se zvýšením dluhového stropu podmiňují zastavením sporné reformy zdravotnictví prezidenta Baracka Obamy. S tím nesouhlasí demokraté, kteří kontrolují Senát.

Rozhovor s ekonomem Vojtěchem Bendou (zdroj: ČT24)

Dluhový strop USA byl naposledy zvýšen v lednu a nyní činí 16,7 bilionu USD (321,4 bilionu Kč). Pokud vláda tohoto stropu dosáhne, nesmí si víc půjčovat. Pokud zákonodárci nedají navýšení dluhového stropu zelenou, nastane kupříkladu problém s vyplácením důchodů. Ohroženy by byly rovněž vojenské platy a platby ve zdravotnictví.