Víc než třetina českých zbraní opět skončila v „rizikových“ zemích

Praha – Obchodu se zbraněmi se daří. České zbrojovky loni vyvezly do zahraničí vojenský materiál skoro za 7 miliard korun. Jde o rekordní částku - v roce 2011 to bylo téměř dvakrát méně. Podle analýzy organizace Amnesty International ČR (AI) ale víc než třetina vyvezeného materiálu směřovala do zemí, kde hrozí jejich zneužití proti lidským právům. Podle AI je český vývoz málo transparentní. Snaží se proto tlačit na ministerstva a vládu, aby se tento systém změnil.

Podle výroční zprávy ministerstva průmyslu a obchodu loni směrovalo až 38,6 procenta z celkového objemu vyvezeného vojenského materiálu do zemí, kde neexistuje demokratická kontrola ozbrojených složek, nezávislé soudnictví a policie a způsob vlády je z podstaty autoritářský.

„Mezi takové nestabilní země patří Jemen, Egypt, Bahrajn nebo Alžírsko,“ konstatovala mluvčí Amnesty International Martina Pařízková. Podíl vývozu do „rizikových“ zemí se už nad třetinou celkového exportu drží nejméně 6 let.

Michal Mochťak, expert Amnesty International na problematiku zbraní:

„Vývoz zbraní do těchto zemí je v ČR často dán historicky, ČSSR ve velkém vyvážela např. do Egypta nebo Sýrie a tradiční obchodní napojení přetrvalo. V současných konfliktech se mnohde bojuje se starými zbraněmi československé výroby.“

Amnesty International volá po nápravě

AI kvůli tomu vede dlouhodobá jednání jak s ministerstvem zahraničních věcí (MZV), tak i s ministerstvem průmyslu a obchodu. „Už dlouho poukazujeme na skutečnost, že vývoz českých zbraní není příliš transparentní. To, že vyjde výroční zpráva o vývozu tři čtvrtě roku poté, co vývoz probíhal, považujeme za veliký problém,“ uvedla Pařízková.

Finální arbitr je právě ministerstvo zahraničních věcí, jež může rozhodnout, že se do určité země zbraně vyvážet nebudou. „Usilujeme o to, aby země, kde jsou porušována lidská práva, v českém vývozu vůbec nefigurovaly,“ podotkla Pařízková.

Ministerstvo zahraničních věcí
Zdroj: Martin Hurin/ČTK

AI: ČR se zavázala k dodržování lidských práv

Podle AI se dosavadní jednání České republiky v oblasti obchodu s vojenským materiálem v praxi odklání od deklarovaných principů zahraniční politiky. „Česká republika podepsala celou řadu mezinárodních dokumentů, kde se zavazuje k respektování lidských práv. Celá politika ČR je navíc postavena na respektu vůči lidským právům,“ zdůraznila Pařízková.

„Amnesty usiluje o to, aby odborníci i široká veřejnost měli úplné a včasné informace o exportu českých zbraní – tomu vydání výroční zprávy ve 3. čtvrtletí následujícího roku neodpovídá. Systém informování by měl být aktuální, dostupný a transparentní. Vládní resorty musí mít zodpovědný přístup k této problematice v souladu se zahraničně-politickou strategií České republiky i s mezinárodními závazky země,“ píše se na webu AI.

Organizace MZV vyzvala, aby ve spolupráci s Poslaneckou sněmovnou a Senátem ČR připravilo opatření pro zlepšení dohledu nad schvalovacím procesem licencí do zemí, ve kterých hrozí riziko použití zbraní a vojenského materiálu k potlačování lidských práv.