Příští rok by měla přijít mimořádná valorizace důchodů

Praha - Ministerstvo práce se chystá přilepšit důchodcům a na příští rok plánuje mimořádnou valorizaci penzí. Ta má starším lidem podle ministra práce a sociálních věcí v demisi Františka Koníčka dorovnat částku, o kterou přišli kvůli pomalejšímu zvyšování penzí letos a co ztratí od ledna. Letos se důchody zvedly v průměru o 137 korun, v lednu by to mělo být pak průměrně o 45 korun.

„Na ministerstvu už teď připravujeme mimořádnou valorizaci důchodů v roce 2014, která by měla eliminovat vliv zohlednění pouze třetiny růstu cen při valorizacích od ledna 2013 a ledna 2014,“ prohlásil Koníček.

Jiří Biskup, vrchní ředitel sekce sociálně pojistných systémů MPSV

„Nemáme nástroj, kterým bychom mohli nepříznivou situaci seniorům kompenzovat. Můžeme jen, a domnívám se, že je to po zlepšeném hospodaření veřejných rozpočtů ve srovnání s loňským rokem reálné, navrhnout nové sněmovně mimořádné navýšení důchodů.“

V případě, že by ministerstvo chtělo příjemcům a příjemkyním penzí propad kvůli úsporné valorizaci dorovnat, muselo by jim příští rok dát mimořádně měsíčně navrch ještě přes 300 korun. Představovalo by to několik miliard. O mimořádné valorizaci se mluvilo už v minulých letech, a to kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty. Nakonec k ní vláda nepřikročila.

Metodika navyšování penzí

Důchody se dle zákona zvyšují vždy od počátku roku o třetinu růstu reálných mezd a procentní část penze od letoška do roku 2015 o třetinu růstu cen. Do loňského roku se zvedaly o růst cen a třetinu růstu reálných mezd.

Česká koruna
Zdroj: Kučera Michal/ČTK

Počínaje lednem příštího roku by se penze měly zvýšit v průměru o 45 korun. Pevná část penze, která je pro všechny stejná, se má upravit o desetikorunu. Procentní díl, který se vypočítává podle příjmu a doby placení odvodů, by měl průměrně růst o 35 korun. Letos v lednu si penzisti v průměru přilepšili o 137 korun. Z toho 60 korun putovalo do pevné částky, která tak činí 2 330 korun.

Na kolik si důchodci v průměru přijdou?

Průměrný starobní důchod na konci pololetí dosahoval podle České správy sociálního zabezpečení 10 948 korun. Průměr všech důchodů - tedy starobních, pozůstalostních a invalidních - pak 10 639 korun.