Zemědělci mají špatnou zprávu: Brambory podraží na dvojnásobek

Praha - Kvůli špatné úrodě budou brambory dvakrát dražší. Zatímco v lednu stál kilogram osm korun, v současné chvíli se v obchodech prodává skoro za dvacet. Může za to v první řadě počasí. Kvůli jarním dešťům a suchému létu jsou navíc brambory drobnější.

Vyhlášené bramborářské oblasti v západních Čechách hlásí až o pětadvacet procent menší úrodu. Drobní farmáři jsou na tom s výnosy ještě hůř. „Předpoklad z léta se splnil, brambor je víceméně polovina, je zázrak, že vůbec něco je,“ konstatoval farmář Josef Krůs.

Brambor bude celkově o dost méně

Na úrodě se letos podepsalo hlavně suché léto a nedostatek srážek. Třeba na Velharticku je letos brambor o čtvrtinu méně než v loňském roce. Slabou úrodu hlásí i zemědělci v jiných krajích. Někde je sklizeň teprve na začátku, už nyní je ale jasné, že brambor bude málo v celé České republice. „Sklizeň je zhruba v první třetině a obecně se dá předpokládat, že bude nižší zhruba o dvacet procent,“ podotkl tajemník Ústředního bramborářského svazu Josef Králíček.

Za brambory si proto lidé připlatí. „Cena konzumních brambor se při prodeji na volný trh zvýšila oproti loňsku zhruba o 100 procent,“ řekl ředitel Agrospolu Malý Bor Zdeněk Částka.

Brambory zdražily loni v prosinci v porovnání s listopadem o zhruba třicet procent, meziročně pak dokonce o přibližně čtyřicet procent.
Zdroj: ČT24

Ještě vloni chtěli zemědělci za kilo konzumních brambor v průměru šest korun, letos prodejní cena vzrostla na deset. Na malých farmách teď zákazníci za kilo brambor zaplatí zhruba 15 korun, v obchodech ještě o pětikorunu víc. „Pozdější odrůdy jsou na tom o něco líp, hůř dopadly odrůdy rané,“ poznamenal ředitel Vesa Velhartice Viktor Kopačka.

Česko není výjimkou, špatně je na tom celá Evropa

Kvůli vyšší ceně brambor podle zemědělců v posledních týdnech klesá jejich spotřeba, a to nejen v Česku, ale v celé Evropě. I tam se totiž neurodilo.

Události: Letošní úroda brambor je slabá (zdroj: ČT24)